Od poniedziałku do piątku większość osób pracujących, również mam, nie ma czasu na wykwintne śniadania. Robi się płatki na mleku, chwyta się jogurt na szybko albo kanapkę, czasem trafia się nocna owsianka, bo można ją z robić wyprzedzeniem. Tak już po prostu jest i nie ma sensu się tym dręczyć. Za to w sobotę, a już na pewno w niedzielę, można poszaleć. I zrobić coś nieco bardziej złożonego. Ja na przykład zawijam jajecznicę w cieście francuskim i wstawiam ją do piekarnika. Jest tak dobra, że aż palce lizać.
Składniki na jajecznicę w cieście
Część produktów, które są zawinięte w ciasto, możesz pominąć. Albo zamienić na takie, które ci bardziej odpowiadają. To takie wdzięczne danie, którym można się bawić i za każdy razem umieścić coś innego do środka. W moim przepisie potrzebujecie:
- pół opakowania ciasta francuskiego
- kilka plasterków szynki lub innej wędliny, można też całkowicie ją pominąć
- 20 g startego sera żółtego, np. cheddara, który tutaj świetnie pasuje
- 2 cebule dymki
- garść szczypiorku
- 4 jajka
- sezam do posypania
- masło do smażenia
- pieprz i sól do smaku
- opcjonalnie: kilka plasterków cukinii
Jak zrobić jajecznicę w cieście francuskim?
- Posiekaj dymki i szczypiorek, ale zielone części odłóż na później. Szynkę pokrój w kostkę lub zachowaj w plastrach.
- Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż na nim cebulę do zeszklenia. Po chwili dorzuć szynkę (jeśli używasz). Wbij 3 jajka, a 4 rozdziel. Na patelnię trafi samo białko, a żółtko będzie potrzebne później. Dopraw sola i pieprzem do smaku. Jak jajka już się zetną, dosyp szczypiorek. Wymieszaj i odstaw na bok do przestudzenia.
- Ciasto francuskie najlepiej jest wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się trochę ogrzało, inaczej może pękać w czasie formowania. Rozwiń je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je połową sera żółtego. Plastry szynki, rozłóż w tym momencie. Jeśli już znajdują się w jajecznicy, nie musisz dokładać dodatkowej wędliny. Na niej z kolei połóż dość cienkie plasterki cukinii (pamiętaj, że możesz je pominąć).
- Nadeszła kolej na jajecznicę, rozłóż ją równomiernie, a na nią daj resztę sera żółtego. Wierzch ciasta posmaruj wcześniej odłożonym rozbełtanym żółtkiem i posyp sezamem. Jajecznicę w cieście francuskim możesz pociąć na mniejsze kawałki, np. w prostokąty lub zrobić to już po upieczeniu.
- Jajecznicę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza i odmierz 20-25 minut. Pod koniec zerknij, czy wierzch jest już ładnie zrumieniony. W ciasto francuskie możesz zawinąć też jajecznicę libańską, z warzywami w środku.
Źródło: przepis pochodzi z inmykitchen.pl

















