Jeśli szukasz innej kiełbasy, niż te, które jadłeś dotychczas, to włoski specjał na pewno ci się spodoba. Jest soczysta, miękka i bardzo aromatyczna. Nie przypomina klasycznych polskich wędlin typu zwyczajna czy śląska. Inaczej się też ją przygotowuje, bo sprzedawana jest na surowo. O czym mowa? O włoskiej kiełbasie salsiccia.
Czym wyróżnia się włoska kiełbasa salsiccia?
Kiełbasa salsiccia to włoska wędlina wieprzowa, która produkowana jest w różnych częściach Italii. Ta, którą kupiłam w Lidlu, pochodzi z Modeny, czyli północnej części tego kraju, jednak równie znana jest wersja z Neapolu lub Toskanii. Ta kiełbasa sprzedawana jest surowa, stąd też jej nazwa, która dosłownie oznacza „solona” lub „marynowana przy użyciu soli”. Włosi używają jej równie często jak my mięsa mielonego lub dobrej jakości kiełbasy. Dodają ją do makaronów i sosów, grillują lub zapiekają w piekarniku z ziemniakami czy papryką. Często ląduje także na pizzy lub na patelni. W zależności od regionu, w którym została wyprodukowana, jej smak będzie się nieco różnił. Na południu często jest pikantna, a w Toskanii nieco delikatniejsza.
Redakcja MojeGotowanie.pl
Jak jeść kiełbasę salsiccia?
Tej kiełbasy nie pokroisz na kanapki jak swojskiej. Zanim ją zjesz, musisz ją upiec, ugotować lub usmażyć. W najprostszej wersji wystarczy pokroić ją na plasterki i dodać na patelnię razem z cebulą. Smaż ją przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż się zrumieni. W ten sposób zjada ją mój mąż. Ja natomiast lubię dodawać ją do sosu pomidorowego zamiast mięsa mielonego. Jej delikatny, lekko korzenny smak, sprawia, że praktycznie nie muszę niczym więcej go doprawiać. Przyprawy z kiełbasy świetnie podkręcają jego smak i idealnie pasują do makaronu. A jeśli lubisz chorizo, to dodaj ją pokrojoną w plasterki na pizzę.
W czym jeszcze się sprawdzi? Będzie znakomitym dodatkiem do gulaszów, zup, dań jednogarnkowych czy risotto. Jej wyrazisty smak pasuje niemal do każdego dania.
Gdzie kupić kiełbasę salsiccia?
Kiełbasę salsiccia znalazłam w Lidlu. Za opakowanie 250 g zapłaciłam 14,99 zł, więc jest nieco droższe niż popularne polskie kiełbasy. Jednak warto choć raz jej spróbować, by przekonać się, czy ten włoski smak podbije i twoje kubki smakowe. Kupisz ją również w wielu sklepach internetowych, ale jej cena zazwyczaj jest dużo wyższa. Warto popytać także w dobrych sklepach mięsnych, które mają szeroką ofertę kiełbas ze świata. A jeśli uda ci się ją kupić, to koniecznie wypróbuj przepis na nią z makaronem.
Przepis na kiełbasę salsiccia z makaronem
Składniki:
- 200 g suchego makaronu (dowolny kształt)
- 5 pomidorów
- 4 kawałki kiełbasy salsiccia
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- szczypta tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron al dente.
- Cebulę obierz i pokrój drobno. Zeszklij ją na oliwie.
- Kiełbasę wyjmij z osłonki i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli, wymieszaj i podsmaż.
- Pomidory pokrój i dodaj do pozostałych składników. Dopraw całość solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Duś, aż pomidory się rozpadną, a całość nieco zgęstnieje.
- Podawaj z ugotowanym makaronem.
















