Jeśli lubisz i sernik, i biszkopt, to odwrócony sernik na biszkopcie będzie dla Ciebie ciastem idealnym. Zwłaszcza gdy masz trudności z podjęciem decyzji, na który deser masz w danej chwili większą ochotę. Prezentuje się niezwykle efektownie i jednocześnie jest ciekawą modyfikacją tradycyjnego sernika, który piecze się zazwyczaj na kruchym cieście. Podaj takie ciasto na rodzinne spotkanie, a goście będą jednocześnie zaskoczeni i zachwyceni.

Zacznij od masy serowej

Składniki:

  • 1 kg białego sera (zmiel go dwukrotnie lub kup gotowy z wiaderka)
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy (63 g)
  • pół szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka

Wykonanie:

  1. Całe jajka i żółtka ogrzej do temperatury pokojowej. Przełóż je do miski, dosyp cukier waniliowy i biały. Utrzyj całość na jasną, puszystą masę.
  2. Do utartych jajek dokładaj partiami masę serową. Mieszaj do połączenia składników. Potem stopniowo dolewaj olej i mleko, cały czas miksując. Wsyp też proszek budyniowy i połącz go z resztą składników.
  3. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę serową.

Upiecz puszysty biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier biały i waniliowy, nie przerywaj miksowania, kontynuuj, aż znikną wszystkie słodkie kryształki.
  2. Do ubitych białek dokładaj po 1 żółtku, miksuj po każdym. Wlej też powoli olej, nie przerywając mieszania. Dosyp też mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną. Połącz z resztą, ale tym razem już drewnianą łyżką.
  3. Masę biszkoptową bardzo delikatnie przełóż na serową. Najlepiej łyżka po łyżce, nie powinno zapaść się w ser. Wyrównaj powierzchnię.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni Celsjusza przez 75 minut.
  5. Odwrócony sernik na biszkopcie studź na kratce cukierniczej. Potem odwróć go, tak żeby ser znajdował się na górze.
  6. Na koniec ciasto  ozdób polewą czekoladową.