Jeśli lubisz i sernik, i biszkopt, to odwrócony sernik na biszkopcie będzie dla Ciebie ciastem idealnym. Zwłaszcza gdy masz trudności z podjęciem decyzji, na który deser masz w danej chwili większą ochotę. Prezentuje się niezwykle efektownie i jednocześnie jest ciekawą modyfikacją tradycyjnego sernika, który piecze się zazwyczaj na kruchym cieście. Podaj takie ciasto na rodzinne spotkanie, a goście będą jednocześnie zaskoczeni i zachwyceni.
Zacznij od masy serowej
Składniki:
- 1 kg białego sera (zmiel go dwukrotnie lub kup gotowy z wiaderka)
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duży budyń śmietankowy (63 g)
- pół szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
Wykonanie:
- Całe jajka i żółtka ogrzej do temperatury pokojowej. Przełóż je do miski, dosyp cukier waniliowy i biały. Utrzyj całość na jasną, puszystą masę.
- Do utartych jajek dokładaj partiami masę serową. Mieszaj do połączenia składników. Potem stopniowo dolewaj olej i mleko, cały czas miksując. Wsyp też proszek budyniowy i połącz go z resztą składników.
- Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę serową.
Upiecz puszysty biszkopt
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier biały i waniliowy, nie przerywaj miksowania, kontynuuj, aż znikną wszystkie słodkie kryształki.
- Do ubitych białek dokładaj po 1 żółtku, miksuj po każdym. Wlej też powoli olej, nie przerywając mieszania. Dosyp też mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną. Połącz z resztą, ale tym razem już drewnianą łyżką.
- Masę biszkoptową bardzo delikatnie przełóż na serową. Najlepiej łyżka po łyżce, nie powinno zapaść się w ser. Wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni Celsjusza przez 75 minut.
- Odwrócony sernik na biszkopcie studź na kratce cukierniczej. Potem odwróć go, tak żeby ser znajdował się na górze.
- Na koniec ciasto ozdób polewą czekoladową.

















