Młoda kapusta z pieczarkami to moje wielkie odkrycie. Do tej pory zawsze robiłam klasyczną w sosie pomidorowym. Teraz już nawet o niej nie myślę. Od tej pory w czasie wizyty w sklepie poluję nie tylko na młode główki kapusty, lecz także na świeżutkie pieczarki. Zrób ją dla swojej rodziny i przekonaj się, jakie to pyszne.
Składniki na młodą kapustę z pieczarkami
W zależności od tego, jakiej wielkości główkę młodej kapusty uda ci się kupić, taka będzie jej proporcja do pieczarek. A jeśli o same grzyby chodzi, to odpowiednie będą tu zarówno białe pieczarki (zwykłe lubi mini), jak i brązowe.
- 1 główka młodej kapusty
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- kawałek masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny do smaku
- szczypta ostrej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
Jak zrobić młodą kapustę z pieczarkami?
- Kapustę umyj i poszatkuj nożem lub mechanicznie w malakserze. Młode liście są mięciutkie, sprężyste i bardzo kruche, dlatego bez problemu uda się to zrobić nożem właśnie, a będzie mniej zmywania. Kapustę przełóż do garnka i zalej ją 1/3 szklanki wody.
- Do garnka wlej sok cytrynowy, dosyp 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Dołóż listek laurowy. Młodą kapustę duś przez 10 minut, ale czas odmierz od momentu zagotowania się.
- Pieczarki pokrój w plasterki. Tych mniejszych i bardzo świeżych nie musisz obierać ze skórki.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na maśle. Możesz ją lekko zrumienić. Dołóż do niej pieczarki i przeciśnij ząbek czosnku. Smaż całość, dopóki woda z pieczarek porządnie nie odparuje.
- Pieczarki z cebulą przełóż do ugotowanej kapusty. Dosyp 2. łyżeczkę cukru i ostrą paprykę. Możesz też dosolić, jeśli jest taka potrzeba. Młodą kapustę z pieczarkami duś przez 10 minut.
- W tym czasie umyj koperek pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj drobno. Dołóż go do garnka z kapustą. Dodaj również 2 łyżki śmietany. Na koniec spróbuj, czy nie trzeba uzupełnić przypraw. Kapustę z pieczarkami przełóż na głębokie talerze, a wierzch posyp obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Z czym podać młodą kapustę w sosie śmietanowym?
Możesz ją potraktować jako samodzielne danie, a na talerzyku podaj świeże pieczywo, zarówno chleb, jak i bułki będą odpowiednie. Doskonale sprawdzą się do niej młode ziemniaki polane masełkiem lub posypane dodatkową porcją koperku. Jeśli masz jeszcze stare, rozgnieć je i zrób szybkie purée. Niektórzy lubią ugotować kaszę jęczmienną lub jaglaną. A jak wolisz mięsną wersję, to po prostu podsmaż do niej boczek lub kiełbaskę dobrej jakości. Sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego zamiast surówki. Przy okazji możesz zrobić jeszcze młodą kapustę na zimę.


















