Domowe płatki kukurydziane mają wszystko to, czego oczekujesz od śniadania. Przyjemnie chrupią, są lekko słodkie, chociaż zawierają minimalne ilości cukru. Możesz wsypać je do miseczki i zalać mlekiem albo połączyć z orzechami, owocami i jogurtem.

Mają też więcej zastosowań, stworzą na przykład pyszną panierkę. By je zrobić, trzeba się co prawda cofnąć do podstaw (powstają ze świeżej kukurydzy na kolbie), ale wykonanie wcale nie jest trudne. 

Z czego robi się domowe płatki kukurydziane?

Podstawą jest mocno kukurydziana baza. Wiele przepisów poleca użycie po prostu żółtej mąki kukurydzianej. Wtedy wystarczy połączyć ją z wodą i szczyptą soli, opcjonalnie cukrem. Najlepszym sposobem jednak jest zrobienie domowych płatków śniadaniowych od podstaw, czyli sięgnięcie po kukurydzę na kolbie.

Jaki będzie tego efekt? Dzięki temu będą miały więcej naturalnej słodyczy i bardziej esencjonalny smak, ale czas przygotowania wydłuży się o gotowanie ziarenek. Powstałą masę należy cienko rozprowadzić, a następnie wysuszyć. Można to zrobić w piekarniku lub suszarce do warzyw i grzybów. Nadmiar wody wyparuje, a zostaną tylko pyszne, chrupkie płaty, które wystarczy połamać na mniejsze cząstki. I domowe płatki kukurydziane gotowe!

Domowe płatki kukurydziane – przepis

Składniki:

  • 2 kukurydze na kolbie (około 700 g)
  • woda do gotowania kukurydzy
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Usuń liście i włókna z zewnątrz kukurydzy. Oddziel ziarenka od kolby. Przepłucz je dwukrotnie, żeby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Wrzuć je do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości pod przykryciem, przez około 5 minut od momentu wrzenia. Odcedź je, ale nie wylewaj wody.
  2. Przełóż kukurydzę do kielicha blendera. Dodaj trochę wody od gotowania. Zmiksuj na gładką pastę. 
  3. Dodaj do kukurydzianego purée mąkę, sól i proszek do pieczenia, opcjonalnie cukier. Możesz zamienić go na miód, syrop klonowy lub ksylitol, w zależności od upodobań. Wymieszaj do połączenia składników.
  4. Rozprowadź masę kukurydzianą szpatułką na blaszce wyłożonej silikonową matą lub pergaminem. Postaraj się, żeby warstwa była dość cienka.
  5. Piecz masę przez 10 minut w 150°C. Po tym czasie płat będzie jeszcze elastyczny, oderwij go ostrożnie od maty i podziel na mniejsze cząstki. Włóż je z powrotem do piekarnika, jeszcze na kwadrans lub do czasu, kiedy staną się chrupkie. Domowe płatki śniadaniowe z kukurydzy gotowe.

Do czego przydadzą się płatki kukurydziane własnej roboty?

To jasne, że tego rodzaju płatki najlepiej nadadzą się do mleka. Są świetnym zamiennikiem dla sklepowych, bo dokładnie wiesz, co się w nich znajduje, a chrupią równie apetycznie.

Pamiętaj jednak, że mają delikatniejszą strukturę, więc w połączeniu z płynem szybko zmiękną. Dobrym pomysłem jest łączenie ich ze świeżymi, sezonowymi owocami, takimi jak borówki lub maliny. Możesz zrobić z nich dekorację do deserów, takich jak parfait z truskawkami lub układać na przemian w pucharku lub słoiczku z orzechami i jogurtem greckim. Przydadzą się też do wytrwanych dań, takich jak:

  • nuggetsy z kurczaka – dzięki płatkom kukurydzianym panierka będzie chrupiąca i rumiana, a mięso na pewno nie stanie się suche i wiórowate.
  • tosty francuskie na słono – po zanurzeniu chleba w masie jajecznej obtocz go dodatkowo w lekko pokruszonych płatkach. 
  • mac and cheese – zamiast posypki z maślanej bułki tartej.

Źródło: youtube.com/@MyLockDownRasoi