Zupa z pokrzywy to zapominany przysmak, którym dawniej delektowano się każdej wiosny. Warto przywrócić ten przepis na stoły i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i odżywcze. W takiej zupie kryje się bowiem całe mnóstwo wartościowych składników, takich jak żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez i krzem oraz witaminy C, A K i te z grupy B. Przy wszystkich tych korzyściach przepis na ten przysmak jest banalnie prosty i szybki. Zobacz, jak przygotować go krok po kroku.

Jak zrobić zupę z pokrzywy?

Wiosenna zupa z pokrzywy nie jest trudna w przygotowaniu i potrzeba do niej jedynie ziemniaków, marchewki, pietruszki, cebuli, czosnku i bulionu. Do tego jeszcze tylko podstawowe przyprawy i trochę masła do podsmażania składników. Główną bohaterką jest jednak pokrzywa i ważne, aby jej zbiory odbywały się w odpowiednich warunkach. Oczywiście najlepsza będzie taka z własnego podwórka, jednak jeśli nie masz tej rośliny w najbliższej okolicy, udaj się na spacer i postaraj się zebrać pokrzywę w miejscach oddalonych od miasta i ruchliwych dróg. Pamiętaj oczywiście o rękawiczkach, aby nie narazić dłoni, a po przyjściu do domu dokładnie umyj zieleninę i sparz ją wrzątkiem, a dopiero później siekaj i dodawaj do zupy.

Poniżej znajdziesz dokładny przepis na zupę z pokrzywy. Możesz skorzystać z bazowej wersji lub dorzucić do miseczki z wywarem ugotowane na twardo bądź w koszulce jajko. Wtedy posiłek będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej sycący. 

Zupa z pokrzywy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 l bulionu warzywnego,
  • 3 garści świeżej pokrzywy,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 szt. ziela angielskiego,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od obrania i posiekania cebulki z czosnkiem, a potem podsmaż je w garnku na maśle klarowanym.
  2. W tym czasie obierz również marchew, pietruszkę i ziemniaki i pokrój je -marchew i pietruszkę w cienkie plasterki, a ziemniaki w nieco większą kostkę. 
  3. Całość zalej bulionem, dodaj do środka sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj, aż warzywa zmiękną.
  4. W tym czasie pokrzywę przelej wrzątkiem, a potem posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj zieleninę do garnka z zupą i gotuj jeszcze przez około 5 minut. 
  5. Gotowa zupa z pokrzywy najlepiej smakuje podana z jajkiem (w koszulce lub ugotowanym na twardo) oraz kleksem kwaśnej śmietany.