O pokrzywie mówi się głównie z kontekście naparów i herbatek, choć niektórzy robią z niej również aromatyczne pesto czy sycącą zupę, podobną do szczawiówki. Wszystkie te pomysły są godne odtworzenia, ale jeden szczególnie skradł nasze serce i wcześniej jeszcze o nim nie słyszeliśmy. Chodzi o kiszenie pokrzywy w podobny sposób jak ogórki czy kapustę. Niby proste, ale mało kto to robi, a okazuje się, że zdecydowanie warto. Zobacz, jak kisić liście pokrzywy, aby otrzymać genialny dodatek do obiadu. 

Jak kisić pokrzywę?

Kiszenie pokrzywy nie jest trudne, bo w gruncie rzeczy potrzeba tylko do tego solanki i przypraw. My jednak trafiliśmy na niezwykły przepis, w którym nie ma klasycznego mieszania wody z solą i dodawania czosnku, liścia laurowego czy chrzanu. Zamiast tego do słoików dodaje się znacznie ciekawsze dodatki, takie jak świeży imbir, kurkuma, limonka i marynowany pieprz. Dzięki takiemu zestawowi przypraw, liście pokrzywy nabierają absolutnie genialnego charakteru i z darmowego chwastu zamieniają się w coś bardzo efektownego.

Z kolei solanka powstaje na bazie wody z sosem sojowym i solą himalajską oraz wędzoną, co daje prawdziwie głęboki smak i aromat. A to, czy z tego przepisu wyjdzie pokrzywa małosolna czy kiszona zależy już tylko od każdego z nas, bo wystarczy przytrzymać ją krócej lub dłużej w solance. Brzmi intrygująco? Zobacz poniżej dokładny przepis i koniecznie go wypróbuj we własnej kuchni. Nie czekaj, bo sezon na pokrzywę nie trwa zbyt długo. 

Kiszona pokrzywa - przepis

Składniki:

  • 4 garści świeżych liści pokrzywy,
  • liście z 1 pęczka rzodkiewki
  • 4 plastry świeżego imbiru plus skórka obrana z 2 cm kawałka
  • 2 plasterki kurkumy
  • połówka limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka różowej soli
  • 1/3 łyżeczki soli wędzonej
  • kilka ziaren marynowanego pieprzu
  • ciepła woda

Przygotowanie:

  1. Liście pokrzywy oraz rzodkiewki oczyść i włóż do słoika. Dorzuć do tego wszystkie przyprawy oraz pokrojoną limonkę.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę z sosem sojowym i różową solą. Tak przygotowaną zalewą wypełnij słoik. 
  3. Gotową kiszoną lekko zakręć i odstaw w ciepłe miejsce. Już po kilku dniach listki będą małosolne, a żeby otrzymać mocniejszą kiszonkę, trzeba potrzymać je w zalewie przez co najmniej 7 dni. 

Źródło: qmamkasze.pl