Zupa pokrzywowa nadal budzi pewne zdumienie. Wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić, jak można jeść te listki, wszakże po dotknięciu ich pozostają bolesne poparzenia. Nic bardziej mylnego, trzeba zbierać młode pokrzywy, które nie parzą i odpowiednio je przygotować. W efekcie powstaje zupa pyszna, zdrowa i naturalna.

Składniki na zupę pokrzywową

Liście pokrzywy trzeba nazbierać samodzielnie, w lesie lub na łące. Wybieraj miejsca oddalone od ruchliwych dróg, fabryk i zakładów przemysłowych. Dla bezpieczeństwa włóż rękawiczki i weź ze sobą nożyczki.

  • 5 garści młodych liści pokrzywy
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • pół małego selera
  • 1 pietruszka
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki śmietany 12-18% lub śmietanki, może też być roślinna
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki pszennej

Jak zrobić zupę z pokrzywy?

  1. Liście pokrzywy umyj w gorącej wodzie, a potem pokrój je dość grubo.
  2. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę obierz ze skórki. Wszystkie pokrój w dość drobną kostkę. Przełóż je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, posól i przesmaż przez chwilę. Dodaj jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i pokrzywę. Mieszając, smaż przez 1 minutę.
  3. Wszystkie składniki z patelni przełóż do garnka i zalej wodą. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
  4. Jeśli wybierasz kwaśną śmietanę lub roślinną, to przełóż ją do miseczki. Wlej chochlę gorącej zupy, sam płyn. W tym momencie możesz też dosypać mąkę, dzięki niej zupa będzie gęściejsza. Wymieszaj bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej masy. Potem przelej do zupy w garnku i połącz wszystko. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Z kolei w przypadku słodkiej śmietanki, możesz wlać ją bezpośrednio do zupy. Pamiętaj tylko, że nada ona zupie pokrzywowej lekko słodki smak.

Z czym podawać zupę z pokrzywy?

Możesz ją zjeść samodzielnie, będzie wtedy lekkim, niskokalorycznym posiłkiem. Jeśli jednak wolisz bardziej treściwe zupy, to dodaj do niej ziemniaki pokrojone w kostkę (razem z marchewką, selerem, pietruszką i cebulą) i gotuj razem. Druga opcja to ugotowanie ich w osolonej wodzie, a potem przesmażenie na oleju lub suchej patelni, żeby uzyskać złotą skórkę. Tak przygotowane ziemniaki dodaj do zupy lub podaj obok na małym talerzyku. Sprawdzi się tu też chleb, wybierz swój ulubiony, ale dobrze tu pasuje chleb żytni z ziarnami. Klasyczną propozycją podania jest też jajko ugotowane na twardo, dołożone do środka. A bardziej nowoczesną, jajko sadzone. Sprawdzi się też makaron, kasza perłowa, bulgur lub ryż.

Źródło: przepis pochodzi z weganon.pl