Chlebek bananowy i ciasto marchewkowe z polewą śmietankową to dwa bardzo popularne i lubiane desery. Często pojawiają się one zarówno z menu cukierni i kawiarni, jak i na naszych stołach, ale nie każdy wie, że można je połączyć. Wystarczy dosłownie chwila roboty i kilka składników, a gotowe ciasto posmakuje dosłownie każdemu. Pyszne, pięknie wyglądające i banalnie proste w przygotowaniu - czego chcieć więcej?

Jak połączyć ciasto marchewkowe i bananowe w jednym przepisie?

Aby przygotować aromatyczne ciasto marchewkowe i słodziutki chlebek bananowy 2w1 wystarczy rozgnieść widelcem kilka dojrzałych bananów, zetrzeć trochę marchewki i dorzucić parę innych składników, a w kilka chwil powstanie genialny przysmak. Dzięki połączeniu dwóch "mokrych" owoców tak przygotowane ciasto jest idealnie wilgotne i mięciutkie jednocześnie. 

A jakby tego było mało, na wierzch idzie jeszcze prosta polewa na bazie serka śmietankowego i cynamonu oraz chrupiące orzechy jako dodatek i mamy komplet smakowitości. Zobacz dokładny przepis na ciasto marchewkowo-bananowe poniżej i spróbuj je upiec, z zakochasz się w tym smaku od pierwszego kęsa. 

Prosty przepis na ciasto marchewkowo-bananowe 

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • 1,5 szklanki mąki samorosnącej (lub zwykłej mąki pszennej typ 450 z dodatkiem proszku do pieczenia),
  • 1/3 szklanki syropu klonowego,
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • pół szklanki orzechów pekan + odrobina do dekoracji.

na polewę:

  • 3 łyżki serka śmietankowego (zwykłego lub wegańskiego),
  • 2 łyżki jogurtu waniliowego (zwykłego lub wegańskiego),
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C, a w międzyczasie rozgnieć w dużej misce banany na jednolitą papkę.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, a potem dodaj ją do puree z bananów. Wlej tam też roztopiony olej kokosowy i syrop klonowy.
  3. Do mokrych składników dodaj mąkę, cynamon oraz posiekane orzechy pekan. Całość szybko wymieszaj, tylko do połączenia masy.
  4. Gotowe ciasto przelej do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 40-45 minut.
  5. W tym czasie przygotuj polewę, mieszają serek śmietankowy z jogurtem wanilinowym, syropem klonowym i cynamonem.
  6. Po 40 minutach sprawdź wypiek patyczkiem, a jeśli będzie suchy - wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw je do przestudzenia. 
  7. Przestudzone ciasto marchewkowo-bananowe pokryj polewą i posyp lekko posiekanymi orzechami pekan.

Źródło: Facebook @DoctorBowl