To ciasto marchewkowe jest idealne na długie jesienne wieczory. Przepis na nie pochodzi z kanału YouTube Scena Kulinarna, a jego autorką jest Debora Debsy, uczestniczka jednej z edycji programu MasterChef. Na tym kanale wypatrzyłam zresztą mnóstwo ciekawych inspiracji, dlatego od razu go zasubskrybowałam, aby niczego nie przegapić. A wracając do wypieku, to zobacz, jak krok po kroku przygotować to pachnące i mięciutkie ciasto.

1 dodatek ekstra na superwilgotne ciasto marchewkowe

Sekretnym składnikiem tego ciasta marchewkowego jest maślanka. To właśnie ona sprawia, że wypiek pozostaje dłużej świeży, jest niezwykle miękki i bardzo wilgotny. W połączeniu z proszkiem do pieczenia działa jak naturalny spulchniacz, sprawiając, że ciasto wychodzi puszyste i sprężyste. Lekko kwaskowaty smak maślanki doskonale przełamuje jego słodycz i nadaje całości niecodziennego charakteru. 

Jednak maślanka to niejedyny atut tego przepisu. Ciasto jest pełne pysznych dodatków, takich jak palone masło, mus jabłkowy czy orzechy pekan, a całość udekorowana jest idealnie kremową masą (bardzo prostą do przygotowania). Gdy tylko postawiłam je na stole, zniknęło w mgnieniu oka do ostatniego okruszka. Następnym razem zrobię od razu 2 blachy.

Materiały prasowe, Scena Kulinarna

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

  • ¾ szklanki roztopionego, zrumienionego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 60 ml maślanki
  • 3 łyżki musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
  • 200 g startej marchewki
  • 100 g orzechów pekan

Składniki na krem:

  • 250 g serka philadelphia
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  2. Masło przełóż do rondelka. Top je w niskiej temperaturze tak długo, aż białko (biała piana) opadnie na dół i zrobi się złotobrązowa. Zdejmij je z gazu.
  3. W misce wymieszaj cukier z palonym masłem. Wbij całe jajka, wlej maślankę i mus jabłkowy. Wymieszaj całość do połączenia zwykłą łyżką (nie używaj miksera).
  4. Do masy dodaj suche składniki: przyprawy (cynamon, imbir i gałkę muszkatołową), mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką, aż powstanie jednolita masa.
  5. Do gotowego ciasta dodaj startą marchewkę oraz pastę waniliową.
  6. Na koniec wsyp drobno posiekane orzechy pekan.
  7. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj.
  8. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  9. Do misy przełóż serek, miękkie masło, pastę waniliową, cynamon, cukier puder oraz sól. Zmiksuj całość, aż powstanie gładka masa (jeśli wyjdzie za gęsta, dodaj odrobinę śmietanki kremówki). Schłodź w lodówce.
  10. Upieczone ciasto schłodź i udekoruj masą z serka (nie wykładaj serka na gorące ciasto, inaczej się zetnie) i orzechami pekan.