To ciasto marchewkowe jest idealne na długie jesienne wieczory. Przepis na nie pochodzi z kanału YouTube Scena Kulinarna, a jego autorką jest Debora Debsy, uczestniczka jednej z edycji programu MasterChef. Na tym kanale wypatrzyłam zresztą mnóstwo ciekawych inspiracji, dlatego od razu go zasubskrybowałam, aby niczego nie przegapić. A wracając do wypieku, to zobacz, jak krok po kroku przygotować to pachnące i mięciutkie ciasto.
1 dodatek ekstra na superwilgotne ciasto marchewkowe
Sekretnym składnikiem tego ciasta marchewkowego jest maślanka. To właśnie ona sprawia, że wypiek pozostaje dłużej świeży, jest niezwykle miękki i bardzo wilgotny. W połączeniu z proszkiem do pieczenia działa jak naturalny spulchniacz, sprawiając, że ciasto wychodzi puszyste i sprężyste. Lekko kwaskowaty smak maślanki doskonale przełamuje jego słodycz i nadaje całości niecodziennego charakteru.
Jednak maślanka to niejedyny atut tego przepisu. Ciasto jest pełne pysznych dodatków, takich jak palone masło, mus jabłkowy czy orzechy pekan, a całość udekorowana jest idealnie kremową masą (bardzo prostą do przygotowania). Gdy tylko postawiłam je na stole, zniknęło w mgnieniu oka do ostatniego okruszka. Następnym razem zrobię od razu 2 blachy.
Materiały prasowe, Scena Kulinarna
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto:
- ¾ szklanki roztopionego, zrumienionego masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jaja
- 60 ml maślanki
- 3 łyżki musu jabłkowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
- 200 g startej marchewki
- 100 g orzechów pekan
Składniki na krem:
- 250 g serka philadelphia
- 3 łyżki miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Masło przełóż do rondelka. Top je w niskiej temperaturze tak długo, aż białko (biała piana) opadnie na dół i zrobi się złotobrązowa. Zdejmij je z gazu.
- W misce wymieszaj cukier z palonym masłem. Wbij całe jajka, wlej maślankę i mus jabłkowy. Wymieszaj całość do połączenia zwykłą łyżką (nie używaj miksera).
- Do masy dodaj suche składniki: przyprawy (cynamon, imbir i gałkę muszkatołową), mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką, aż powstanie jednolita masa.
- Do gotowego ciasta dodaj startą marchewkę oraz pastę waniliową.
- Na koniec wsyp drobno posiekane orzechy pekan.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Do misy przełóż serek, miękkie masło, pastę waniliową, cynamon, cukier puder oraz sól. Zmiksuj całość, aż powstanie gładka masa (jeśli wyjdzie za gęsta, dodaj odrobinę śmietanki kremówki). Schłodź w lodówce.
- Upieczone ciasto schłodź i udekoruj masą z serka (nie wykładaj serka na gorące ciasto, inaczej się zetnie) i orzechami pekan.
















