Dobry barszcz ukraiński to nie tylko soczyste buraki, sycąca fasola i ziemniaki oraz aromatyczna kapusta. Bazą do przygotowania esencjonalnej zupy jest oczywiście dobry bulion, a ten trzeba przygotować na odpowiednim mięsie. Często wybieramy żeberka lub gotowe porcje rosołowe z kurczaka czy po prostu skrzydełka albo udka. Jednak prawdziwy barszcz ukraiński robi się na konkretnym rodzaju mięsa. Zobacz, o czym mowa i przygotuj tę pyszną zupę tak, jak trzeba. 

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Prawdziwy barszcz ukraiński z ziemniakami gotuje się na kaczce lub gęsi. Tak przygotowany wywar jest co prawda dość tłusty, ale dzięki temu również pełen smaku i aromatu, a przecież dokładnie o to tutaj chodzi. Można jednak zdjąć skórę z mięsa, aby częściowi ograniczyć zawartość tłuszczu w zupie. 

Potem wystarczy już tylko dorzucić do takiej bazy wszystkie warzywa, nutkę pomidorową (w postaci pomidorów z puszki, przecieru lub koncentratu) i śmietanę dla zabielenia. Zobacz poniżej dokładny przepis na połtawski barszcz ukraiński na kaczce i koniecznie spróbuj takiej wersji. 

Prawdziwy barszcz ukraiński - przepis 

Składniki:

  • 2 l wody
  • ćwiartka lub porcja rosołowa z kaczki
  • 0,5 kg buraków
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek białej kapusty
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • w liście laurowe
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 3 szt. pieprzu ziarnistego
  • sok z cytryny
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • śmietana do zabielenia
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso z kaczki umyj, przełóż do garnka i zalej wodą. Całość zagotuj.
  2. W tym czasie obierz marchew, pietruszkę i seler, a jedną cebulę przekrój na pół i opal nad palnikiem. 
  3. Zbierz szumowiny z wywaru, dodaj warzywa oraz liść laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bulion dalej przez około 1,5 godziny.
  4. W międzyczasie buraki dokładnie wyszoruj (nie obieraj) i ugotuj w oddzielnym garnku do miękkości. Potem odstaw je do wystudzenia i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkuj i również ugotuj w osolonej wodzie. 
  5. Z zupy wybierz ugotowane mięso i wszystkie warzywa, aby zostawić w garnku tylko czysty wywar. Dodaj do niego obrane i pokrojone ziemniaki oraz całe ząbki czosnku. Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut, a po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę.
  6. Drugą cebulę obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na maśle. Gdy się zarumieni, dorzuć do niej starte buraki oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając, a potem dorzuć do garnka. 
  7. Na sam koniec do zupy dodaj odcedzoną fasolę z puszki i dopraw barszcz sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Barszcz ukraiński zabiel zahartowaną śmietaną.