Rosół kolagenowy gotowały co prawda już nasze prababcie, ale wrócił on do nas w ciągu ostatnich kilku lat ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Między innymi wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza bóle stawów i działa osłonowo na żołądek. Można pić go bez dodatków lub podawać jak tradycyjny niedzielny posiłek – z makaronem jajecznym, ryżem lub lanymi kluskami.

A gdyby tak potraktować go jako bazę do zupy? A gdyby tą zupą miałaby być gęsta potrawa słynąca z masy treściwych wkładek? Sprawdź, jak zrobić niezwykle wartościowy i sycący kolagenowy barszcz ukraiński.

Jak zrobić rosół kolagenowy na bazę zupy?

Rosół kolagenowy to wywar z kości, skór i ścięgien, czyli naturalnych źródeł białka strukturalnego. Możesz go przyrządzić zarówno na bazie drobiu, jak i wołowiny lub wieprzowiny, a nawet ryb. Jako baza sprawdzą się między innymi kurze łapki, kości szpikowe, nóżki wieprzowe, ości i skóry z dorsza.

By wydobyć z nich jak najwięcej cennych składników, które czynią rosół kolagenowy wartościowym suplementem diety, warto dodać do wywaru ocet (na przykład jabłkowy lub z białego wina). Kwaśny element podbija też smak. Reszta jest już jak w tradycyjnej zupie na niedzielny obiad – dodaj warzywa korzeniowe, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzy, opcjonalnie lubczyk.

Choć kolagenowy bulion jawi się przede wszystkim jako remedium medycyny naturalnej do picia na stawy i odporność, może stać się także bazą innych zup. Podbije ich właściwości odżywcze i smakowe. Możesz zrobić chociażby pomidorową lub ogórkową na wywarze z kurzych łapek. Ale niczym się tak nie najesz jak kolagenowym barszczem ukraińskim – zawiera sycące ziemniaki, białkowy dodatek w postaci fasoli i zdrową, pełną błonnika kapustę. 

Kolagenowy barszcz ukraiński – przepis

Składniki:

  • 1 kg kurzych łapek
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 400 g fasoli jaś
  • 500 g kapusty włoskiej lub białej
  • 500 g buraków
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Za przepis na barszcz ukraiński kolagenowy musisz wziąć się dzień wcześniej. Namocz fasolę, żeby napęczniała. Nazajutrz ugotuj ją w czystej wodzie do miękkości.
  2. Oczyść kurze łapki i włóż je do dużego garnka na rosół. Wlej 3 l wody. Gotuj na małej mocy palnika, co jakiś czas zbierając szumowiny z wierzchu. 
  3. Dodaj do wywaru opaloną cebulę, por, marchew, pietruszkę i seler oraz przyprawy. Dolej ocet jabłkowy. Gotuj rosół przez około godzinę.
  4. Poszatkuj kapustę, obgotuj ją (wystarczy 10 minut) i odcedź. Ugotuj ziemniaki do miękkości i pokrój je w kostkę.
  5. Wyjmij z wywaru kolagenowego kurze łapki i warzywa. 
  6. Pokrój buraki w kostkę lub zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Podsmaż na maśle razem z posiekanym czosnkiem i koncentratem pomidorowym.
  7. Zalej buraki przecedzonym wywarem. Dodaj kapustę, ziemniaki i fasolę. Gotuj wszystko na małym ogniu przez mniej więcej kwadrans. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Udekoruj kolagenowy barszcz ukraiński natką pietruszki. Możesz wykończyć go kleksem kwaśnej śmietany i podać z jajkiem na twardo.