W moim domu nie piecze się zbyt wielu ciast, bo raczej ich nie jemy. Jednak od czasu do czasu ktoś w rodzinie wpada na pomysł, żeby coś upiec. Były już cynamonki, drożdżowe bułeczki ze śliwkami, były serniki i szarlotki. Są wakacje, więc dzieci siedzą w domu i gdy zaczynają się nudzić, przychodzą im do głowy różne pomysły. Ten, na zrobienie brownie okazał się strzałem w 10! I co najfajniejsze, nie ja tym razem piekłam to czekoladowe cudo, tylko zrobiła to moja córka od A do Z i to błyskawicznie.
Prościutkie, wilgotne brownie, mocno czekoladowe
Przepis sama wygrzebała gdzieś w internecie, pobiegła do sklepu po gorzką czekoladę, z zamrażalnika wyciągnęła kostkę masła, a resztę wzięła z lodówki i szafki kuchennej. To zaledwie kilka składników, chwila mieszania i pieczenia i po 40 minutach wyjęła z piekarnika ciasto, które jedliśmy kilka dni. Dlaczego tak długo? Bo nie da się zjeść za dużo na 1 raz, a poza tym deser cały czas zachowuje świeżość. Ma chrupiącą skorupkę na wierzchu, a w środku jest cudownie wilgotne. Obłędnie czekoladowe, nie za słodkie, nie za gorzkie. Idealne do kawy czy herbaty.
Składniki:
- 140 g mąki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 250 g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie brownie krok po kroku
- Zacznij od roztopienia masła w rondelku. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego roztopienia i połączenia w gładką masę. Odstaw do ostudzenia.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i trzepaczką wymieszaj składniki do połączenia.
- Teraz wlej roztopioną (lekko ciepłą) czekoladę z masłem i całość wymieszaj żeby powstała jednolita masa.
- Dodaj przesianą mąkę i sól i całość połącz, by powstało gęste, gładkie czekoladowe ciasto.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.
- Niewielką, najlepiej szklaną prostokątną foremkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotowane ciasto na brownie wylej do foremki i wyrównaj powierzchnię.
- Foremkę wstaw do piekarnika na około 35-40 minut. Ciasto powinno w tym czasie lekko podrosnąć a na powierzchni powinna się utworzyć skorupka. To znak, że brownie jest gotowe.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na kratce do ostygnięcia, choć będzie to trudne, bo tak pachnie, że chciałoby się je zjeść od razu.
Brownie przechowuj w pojemniku, by nie wyschło. Będzie dobre nawet po tygodniu.

















