Planując listę 12 potraw na wigilijny stół wielu z nas ma opory, by jakkolwiek zaburzać standardowy, utarty dziesiątkami lat tradycji jadłospis. Uszka, pierogi, bigos, barszcz, śledź, karp… Wyliczając do dwunastu w końcu jednak zawsze napotykamy na problemy. Co zrobić, by tradycji stało się zadość i bez trudu uzyskać komplet wigilijnych dań?
Pod żadnym pozorem nie warto robić w takim wypadku czegokolwiek na siłę. Lepiej pomyśleć o czymś, co może dopełnić jedno z głównych dań. Na przykład karpia, który w smażonej postaci nieraz bywa trudnym orzechem do zgryzienia dla wielu świętujących. Można uczynić go smaczniejszym, podając razem z nim jeden mały, ale dobrze przemyślany dodatek czyli właśnie naszą surówkę z pora.
Jej zdecydowany, lekko ostry smak będzie stanowił idealny kontrapunkt dla tłustego i dość ciężkiego z natury karpia, niezależnie zresztą od jego postaci. Surówka będzie pasowała i do wspomnianego karpia smażonego, i do pieczonego, i do takiego w formie dzwonek, i do tego przyrządzonego w postaci płatów.
Por do surówki – jak go pokroić?
Niezwykle ważna w tym przepisie jest kwestia odpowiedniego pokrojenia pora. Na pozór wydawałoby się, że to rzecz na tyle banalna, że wręcz szkoda energii na pisanie o niej, a tym bardziej czytanie przez liczne grono naszych czytelników, Warto się jej jednak dokładnie przyjrzeć.
Dlaczego? Gdyż zbyt drobno pokrojony por niknie w oczach jedzącego. Jeśli dodamy do tego „przykrycie” go dodatkami takimi jak jabłko, marchewka czy majonez, szybko okaże się, że z gwiazdy surówki stanie się tylko tłem. Dlatego też szykując tę sałatkę, koniecznie należy pokroić pora na krążki lub półplasterki. W końcu nie od dziś wiadomo, że jemy oczami!
Getty Images, Hermes Bezerra
Jeśli lubisz tego rodzaju przepisy i chcesz być na bieżąco z naszymi najnowszymi i najbardziej wartościowymi tekstami, koniecznie zapisz się do kanału nadawczego MojegoGotowania.pl na Facebooku. W bezpośredni sposób dostaniesz tam codziennie 2 teksty, starannie wyselekcjonowane przez naszych wydawców.
Przepis na prostą surówkę z pora
Składniki
- 3 marchewki
- 1 biała część pora
- 2 jabłka
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- Pół łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj warzywa i jabłka i obierz je ze skórki.
- Pora pokrój w krążki lub półplasterki i od razu wrzuć do dużej miski.
- Marchewkę zetrzyj na tarce od dużych oczkach. Starte warzywo dodaj do pora. Podobnie zetrzyj na tarce jabłka (ważne, by były bez skórek) i również dodaj do pozostałych składników.
- W drugiej miseczce wymieszaj składniki na sos do surówki, czyli majonez, śmietanę (można użyć także jogurtu naturalnego), musztardę, cukier i odrobinę soli.
- Gotowy sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dosól. Odstaw surówkę na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. Z kolei przed podaniem wyjmij ją z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej.
- Podawaj ze smażoną rybą.
Smacznego!

















