Sekretem moich buraczków jest wyrazisty dressing z orzeszków ziemnych i świeżo starty imbir, które zmieniają zwykłe buraki w coś, co śmiało możesz postawić na stole nawet przy wyjątkowej okazji. Ja podaję sałatkę z buraczków na ciepło lub w temperaturze pokojowej i zawsze schodzi cała miska.

Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków imbirem i dressingiem orzechowym?

To nie jest zwykła szybka surówka z tartego buraka. W tym przepisie stawiam na głębię smaku, więc najpierw trzeba buraki porządnie upiec: dzięki temu wydobędziesz z nich całą słodycz i soczystość. Możesz skorzystać też z gotowych, ugotowanych buraczków. Pomiń wtedy etap pieczenia i przejdź od razu do starcia buraczków i przygotowania sosu. Przyznam jednak, że pieczone buraki sprawdzają się lepiej i mają więcej smaku.

Potem wystarczy je zetrzeć i zamarynować w prostym, ale bardzo wyrazistym sosie z octu balsamicznego, imbiru i odrobiny syropu klonowego. Już tak przygotowane buraczki można śmiało jeść i są pyszne jako dodatek do obiadu.

Jeśli podaję je jednak jako samodzielne danie (np. na lekką kolację), zawsze szykuję do nich jeszcze dressing z masła orzechowego. Jest prawdziwą kropką nad i tego dania. Taka sałatka świetnie sprawdzi się do dań azjatyckich, pieczonych mięs albo po prostu dodatek do kolacji z kromką chleba.

Przepis na sałatkę z buraczków z dressingiem orzechowym

Składniki

  • 1 kg buraków (około 10 sztuk)
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki syropu klonowego
  • 20 g świeżego imbiru, startego na drobnej tarce
  • 10 g szczypiorku, posiekanego
  • 1 łyżeczka sezamu, uprażonego

Opcjonalny dressing orzechowy:

  • 60 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1½ łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 240°C (220°C z termoobiegiem).
  2. Umyj buraki i ułóż je na dużym kawałku folii aluminiowej. Skrop oliwą, posyp solą i szczelnie zawiń, tworząc paczuszkę.
  3. Przełóż na blachę i piecz przez około 90 minut, aż buraki będą miękkie – sprawdź to nożem lub patyczkiem.
  4. Wyjmij z piekarnika, rozwiń folię i odstaw, aż lekko przestygną. Obierz je ze skórki – najłatwiej zrobić to przy pomocy małego nożyka.
  5. Zetrzyj buraki na dużych oczkach tarki i przełóż do dużej miski.
  6. W osobnym naczyniu wymieszaj ocet balsamiczny, imbir, syrop klonowy i odrobinę soli. Dodaj do buraków, wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut. Już tak przygotowane buraczki są wyśmienite. Możesz wynieść je jednak na drugi poziom smaku, podając je z tym orzechowym dressingiem.
  7. W międzyczasie przygotuj dressing: połącz masło orzechowe z syropem klonowym, sosem sojowym, sokiem z limonki i wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.
  8. Dodaj połowę dressingu do zamarynowanych buraków i dokładnie wymieszaj.
  9. Przełóż sałatkę do miski lub półmiska, posyp szczypiorkiem i prażonym sezamem. Resztę dressingu podaj obok.