Seler w polskiej kuchni ciągle jest niedoceniany i wykorzystywany bardziej po macoszemu. To jeden ze składników włoszczyzny, którą wrzuca się zwykle jedynie do zup. Zawsze pozostaje w tle i rzadko gra główną rolę. Jednak ta surówka z selera odmienia jego rolę i cudownie dominuje nad innymi potrawami. Świeży seler ma wyraźny orzechowy posmak i dzięki temu wbrew pozorom na surowo smakuje doskonale.
Jak zrobić surówkę z selera?
Seler świetnie pasuje do orzechów i rodzynek, dlatego w tej surówce wykorzystujemy właśnie te 3 składniki. Do tego starte jabłko, które nadaje wyrazistości. Odpowiednio przyprawione tworzą pyszną mieszankę.
Składniki:
- 40 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich
- 1 seler średniej wielkości
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 jabłko, słodkiej odmiany
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
W przypadku alergii na orzechy włoskie, możesz wykorzystać uprażone orzechy laskowe i lub płatki migdałów.
Przygotowanie krok po kroku:
- Rodzynki i orzechy laskowe umieść w oddzielnych niedużych miseczkach. Zalej je wrzątkiem i odstaw je na 30 minut. W tym czasie rodzynki zmiękną, a orzechy zyskają więcej wartości odżywczych.
- Obierz seler i zetrzyj go na tarce na dużych oczkach lub na mniejszych, jak wolisz.
- Obierz również słodkie jabłko i zetrzyj je jak seler.
- Do miski dodaj majonez i śmietanę. Wciśnij też sok z połowy cytryny i od razu wsyp również sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Dołóż też namoczone i osuszone rodzynki i orzechy włoskie. Na koniec przełóż seler i jabłko. Dokładnie wymieszaj. Surówka z selera jest gotowa do zjedzenia od razu. Jednak, gdy ją odstawić na kilka minut, smaki się lepiej przegryzą i będzie jeszcze lepsza.
Co jeszcze można zrobić z selera?
Seler rzadko wybieramy, jako składnik smacznego dania, ale okazuje się, że można z niego zrobić całkiem sporo. Znajdą tu się nawet dania obiadowe:
- frytki selera, o wiele zdrowsze od ziemniaczanych
- surówka z pora i selera z dodatkiem jabłka i majonezu
- kotlety selera w klasycznej panierce z bułki tartej i jajka
- pieczone kawałki otulone oliwą i ziołami, można je zrobić od razu z innymi warzywami, np. burakami, marchewką, ziemniakami i papryką
Źródło: przepis pochodzi z FB @Kocham Gotować


















