Seler w polskiej kuchni ciągle jest niedoceniany i wykorzystywany bardziej po macoszemu. To jeden ze składników włoszczyzny, którą wrzuca się zwykle jedynie do zup. Zawsze pozostaje w tle i rzadko gra główną rolę. Jednak ta surówka z selera odmienia jego rolę i cudownie dominuje nad innymi potrawami. Świeży seler ma wyraźny orzechowy posmak i dzięki temu wbrew pozorom na surowo smakuje doskonale.

Jak zrobić surówkę z selera?

Seler świetnie pasuje do orzechów i rodzynek, dlatego w tej surówce wykorzystujemy właśnie te 3 składniki. Do tego starte jabłko, które nadaje wyrazistości. Odpowiednio przyprawione tworzą pyszną mieszankę.

Składniki:

  • 40 g rodzynek
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 seler średniej wielkości
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 jabłko, słodkiej odmiany
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

W przypadku alergii na orzechy włoskie, możesz wykorzystać uprażone orzechy laskowe i lub płatki migdałów.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rodzynki i orzechy laskowe umieść w oddzielnych niedużych miseczkach. Zalej je wrzątkiem i odstaw je na 30 minut. W tym czasie rodzynki zmiękną, a orzechy zyskają więcej wartości odżywczych.
  2. Obierz seler i zetrzyj go na tarce na dużych oczkach lub na mniejszych, jak wolisz.
  3. Obierz również słodkie jabłko i zetrzyj je jak seler.
  4. Do miski dodaj majonez i śmietanę. Wciśnij też sok z połowy cytryny i od razu wsyp również sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Dołóż też namoczone i osuszone rodzynki i orzechy włoskie. Na koniec przełóż seler i jabłko. Dokładnie wymieszaj. Surówka z selera jest gotowa do zjedzenia od razu. Jednak, gdy ją odstawić na kilka minut, smaki się lepiej przegryzą i będzie jeszcze lepsza.

Co jeszcze można zrobić z selera?

Seler rzadko wybieramy, jako składnik smacznego dania, ale okazuje się, że można z niego zrobić całkiem sporo. Znajdą tu się nawet dania obiadowe:

  • frytki selera, o wiele zdrowsze od ziemniaczanych
  • surówka z pora i selera z dodatkiem jabłka i majonezu
  • kotlety selera w klasycznej panierce z bułki tartej i jajka
  • pieczone kawałki otulone oliwą i ziołami, można je zrobić od razu z innymi warzywami, np. burakami, marchewką, ziemniakami i papryką

Źródło: przepis pochodzi z FB @Kocham Gotować