Proteinowe trufle czekoladowe można jeść właściwie bez wyrzutów sumienia. Nie tylko są pełne białka, ale także wegańskie, bez laktozy, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe i nie mają rafinowanego cukru. Cała słodycz bierze się tu z daktyli.

Przy tym są proste i do ich zrobienia nie jest potrzebny piekarnik, a płytę odpalisz tylko po to, żeby roztopić czekoladę. Sekretnym składnikiem jest ciecierzyca – to ona sprawia, że słodka przekąska może nosić miano proteinowej. Jej smak w ogóle się nie przebija, więc nie daj się zrazić, wyczujesz jedynie kakao.  

Jak zrobić domowe trufle?

Trufle czekoladowe to jeden z prostszych deserów, które możesz sobie zaserwować w domu. Wystarczy zrobić kakaową bazę w formie gęstego kremu ganache (ze śmietaną kremówką i masłem). Zostawiasz ją bez dodatków albo wzbogacasz orzechami lub bakaliami (podobnie jak blok czekoladowy), formujesz w kulki, a potem obtaczasz w wybranej posypce. Domowe trufle możesz udekorować kakao lub wiórkami kokosowymi, a także pokruszonymi pistacjami.

Tak prezentują się w klasycznej wersji, ale są też inne sposoby na słodkie kulki, zwłaszcza gdy chcesz je trochę „odchudzić" lub dopasować przepis do konkretnych wymagań dietetycznych. Tym, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego, laktozy i białego cukru, na pewno przypadną do gustu trufle z ciecierzycy. Składnik strączkowy może zadziwiać, ale dzięki niemu powstają słodycze o pełnym smaku i kremowej konsystencji. 

Proteinowe trufle czekoladowe – przepis 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 6 daktyli 
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 80 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Odsącz i wypłucz na sitku ciecierzycę z puszki (możesz tez ugotować suche ziarna, potrzebujesz wtedy 1 i 1/2 szklanki). 
  2. Wrzuć ciecierzycę do misy robota kuchennego. Dodaj kakao, daktyle i masło orzechowe. Zmiksuj na jednolitą pastę.
  3. Zroluj wałek z czekoladowej masy i pokrój ją w porcje na wielkość kęsa. Uformuj z nich kule. 
  4. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzaj w niej trufle. Odkładaj je na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki, żeby polewa zastygła

Jak udekorować trufle z ciecierzycy?

Zanim polewa czekoladowa wystygnie, możesz udekorować proteinowe trufle dowolnymi posypkami. Ozdoby przydadzą się zwłaszcza, gdy chcesz postawić je na świątecznym stole. Wykorzystaj na przykład:

  • liofilizowane maliny lub poziomki,
  • płatki jadalnego złota,
  • wiórki kokosowe,
  • polewę z białej czekolady (włóż ją do rękawa cukierniczego i wykonaj nią wzroki na zastygających truflach),
  • posiekane drobno orzechy, na przykład laskowe lub włoskie,
  • puder z matchy.

Źródło: instagram.com/epicmintleaves