Ponieważ moi bliscy przepadają za słodkimi kremami orzechowymi i czekoladowymi, a składy tych kupnych wołają o pomstę do nieba, chętnie szykuję te domowe łakocie. Smakują bardzo podobnie (a nawet lepiej!), a daję do środka wyłącznie składniki dobrej jakości. Gotowe powidła z czekoladą i orzechami idealnie pasują do naleśników, gofrów, racuchów i wszelkich placków na słodko oraz owsianek, a także do świeżej chałki czy razowego chleba. Ostatnio moim przysmakiem jest cieniutka kromka pumpernikla posmarowana grubą warstwą tych pyszności ze słoiczka. Mniam!
Jak zrobić najlepsze powidła z czekoladą i orzechami?
Czekoladę najlepiej wybierz taką, która ma powyżej 70% miazgi kakaowej. Do zmielenia orzechów na masło potrzebny ci będzie robot kuchenny lub blender o dużej mocy (słaby może się spalić). Jeśli masz karob, w tej recepturze sprawdzi się idealnie. Jeżeli nie masz - weź w zamian ciemne kakao.
W tym przepisie nie używam cukru, osładzam powidła syropem z daktyli. Zamiast syropu daktylowego możesz też użyć miodu lub po prostu daktyli. Jeśli masz w domu suszone daktyle, wybierz 5 i namocz je przez godzinę w ciepłej wodzie, zanim dodasz je do powideł. Ten dodatek nie tylko jest zdrowszy niż biały cukier, ale też dodatkowo zagęszcza przetwory.
Przepis na czekośliwkę z orzechami
Składniki:
- 600 g śliwek węgierek
- 3 łyżki g kakao lub karobu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów laskowych (wyłuskanych)
- 4 łyżki syropu daktylowego lub miodu gryczanego (albo 5 suszonych daktyli)
- 1 łyżeczka domowej przyprawy piernikowej (przepis podaję na końcu)
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Zacznij od powideł – śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój na małe kawałki.
- Przełóż je do rondelka i dodaj syrop daktylowy lub daktyle wcześniej namoczone w wodzie (bez wody).
- Rondelek ze śliwkami oraz daktylami ustaw na małym ogniu i duś, aż śliwki puszczą trochę soku.
- Następnie dodaj trochę wody, żeby owoce się nie przypaliły i duś ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie zestaw je z ognia, przemieszaj i podgrzej jeszcze raz.
- Następnie znów zestaw z ognia, przemieszaj, przestudź chwilę i ponownie podgrzej.
- Orzechy przełóż na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C na ok. 10 minut lub upraż je na patelni.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Następnie przestudzone orzechy laskowe zblenduj na masło.
- Do masła laskowego dodaj rozpuszczoną czekoladę, usmażone powidła, kakao lub karob, domową przyprawę piernikową, szczyptę soli i wszystko razem zblenduj.
Źródło przepisu: https://dobrezielsko.pl/
Jak zrobić domową przyprawę piernikową?
Przygotuj:
- 1 łyżkę mielonego cynamonu
- 1 łyżeczkę imbiru w proszku
- 1 łyżeczkę mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 szczyptę soli
Kardamon, goździki i ziele angielskie zmiel lub utrzyj w moździerzu. Gałkę muszkatołową zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj imbir w proszku, cynamon, świeżo zmielony pieprz, sól, wymieszaj wszystkie składniki. Przechowuj w zamkniętym słoiku. Do czekośliwki z orzechami przyda ci się 1 łyżeczka tej przyprawy, resztę zużyj np. do piernika staropolskiego.
















