Ponieważ moi bliscy przepadają za słodkimi kremami orzechowymi i czekoladowymi, a składy tych kupnych wołają o pomstę do nieba, chętnie szykuję te domowe łakocie. Smakują bardzo podobnie (a nawet lepiej!), a daję do środka wyłącznie składniki dobrej jakości. Gotowe powidła z czekoladą i orzechami idealnie pasują do naleśników, gofrów, racuchów i wszelkich placków na słodko oraz owsianek, a także do świeżej chałki czy razowego chleba. Ostatnio moim przysmakiem jest cieniutka kromka pumpernikla posmarowana grubą warstwą tych pyszności ze słoiczka. Mniam!

Jak zrobić najlepsze powidła z czekoladą i orzechami?

Czekoladę najlepiej wybierz taką, która ma powyżej 70% miazgi kakaowej. Do zmielenia orzechów na masło potrzebny ci będzie robot kuchenny lub blender o dużej mocy (słaby może się spalić). Jeśli masz karob, w tej recepturze sprawdzi się idealnie. Jeżeli nie masz - weź w zamian ciemne kakao. 

W tym przepisie nie używam cukru, osładzam powidła syropem z daktyli. Zamiast syropu daktylowego możesz też użyć miodu lub po prostu daktyli. Jeśli masz w domu suszone daktyle, wybierz 5 i namocz je przez godzinę w ciepłej wodzie, zanim dodasz je do powideł. Ten dodatek nie tylko jest zdrowszy niż biały cukier, ale też dodatkowo zagęszcza przetwory. 

Przepis na czekośliwkę z orzechami

Składniki:

  • 600 g śliwek węgierek
  • 3 łyżki g kakao lub karobu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów laskowych (wyłuskanych)
  • 4 łyżki syropu daktylowego lub miodu gryczanego (albo 5 suszonych daktyli)
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy piernikowej (przepis podaję na końcu)
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od powideł – śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój na małe kawałki.
  2. Przełóż je do rondelka i dodaj syrop daktylowy lub daktyle wcześniej namoczone w wodzie (bez wody). 
  3. Rondelek ze śliwkami oraz daktylami ustaw na małym ogniu i duś, aż śliwki puszczą trochę soku.
  4. Następnie dodaj trochę wody, żeby owoce się nie przypaliły i duś ok. 1 godzinę.
  5. Po tym czasie zestaw je z ognia, przemieszaj i podgrzej jeszcze raz.
  6. Następnie znów zestaw z ognia, przemieszaj, przestudź chwilę i ponownie podgrzej. 
  7. Orzechy przełóż na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C na ok. 10 minut lub upraż je na patelni.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia. 
  9. Następnie przestudzone orzechy laskowe zblenduj na masło. 
  10. Do masła laskowego dodaj rozpuszczoną czekoladę, usmażone powidła, kakao lub karob, domową przyprawę piernikową, szczyptę soli i wszystko razem zblenduj.

Źródło przepisu: https://dobrezielsko.pl/

Jak zrobić domową przyprawę piernikową?

Przygotuj:

  • 1 łyżkę mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczkę imbiru w proszku
  • 1 łyżeczkę mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 szczyptę soli

Kardamon, goździki i ziele angielskie zmiel lub utrzyj w moździerzu. Gałkę muszkatołową zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj imbir w proszku, cynamon, świeżo zmielony pieprz, sól, wymieszaj wszystkie składniki. Przechowuj w zamkniętym słoiku. Do czekośliwki z orzechami przyda ci się 1 łyżeczka tej przyprawy, resztę zużyj np. do piernika staropolskiego.