Każda pani domu ma swoje własne popisowe wypieki, ale niezależnie od tego, czy wybiera się sernik, szarlotkę czy pleśniak, przyda się kruche ciasto na spód. A żeby ten był idealnie chrupiące i rozpływające się w ustach, trzeba mieć sprawdzony przepis, a taki znajdziesz poniżej. Kruche ciasto na żółtkach to babcina receptura, która zawsze się udaje. Zobacz dokładne proporcje i koniecznie spróbuj odtworzyć je w domu. 

Jak zrobić dobre kruche ciasto? Podstawowe zasady

Dobre kruche ciasto to przede wszystkim jakościowe składniki, a główną rolę gra tu bez wątpienia tłuszcz, dlatego nie warto sięgać po margarynę, tylko wybrać prawdziwe masło. Choć obecnie jego ceny bywają zaskakujące, to akurat do kruchego ciasta po prostu trzeba się szarpnąć, bo z margaryną to zdecydowanie nie jest ten sam smak. Trzeba też pamiętać, żeby masło było porządnie schłodzone, bo tylko wtedy konsystencja ciasta wyjdzie tak, jak powinna. 

Jeśli natomiast chodzi o wyrabianie masy, to tutaj najważniejsza jest szybkość. Kruche ciasto nie lubi długiego ciepła naszych dłoni, więc najlepiej najpierw posiekać składniki nożem, a na koniec szybciutko zagnieść je w dłoniach, aby stworzyły zwartą kulkę masy.

Kruche ciasto na gotowanych żółtkach - dlaczego warto?

Choć zwykle w przepisie na kruche ciasto pojawiają się surowe żółtka, to dodanie ich w formie ugotowanej jest jeszcze lepszą opcją. Robiły tak już nasze mamy i babcie, ale obecnie nie każdy zna ten trik, a sprawia on, że ciasto jest maksymalnie kruche, smaczniejsze i dodatkowo ma piękniejszy kolor. Oczywiście najpierw trzeba ugotować jajka na twardo, obrać je i wydrążyć żółtka, a potem zetrzeć je na tarce lub przetrzeć przez drobne sito.

To jedyna różnica, a cały dalszy sposób przygotowania ciasta nie jest trudny i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący miłośnik pieczenia. Trzeba tylko trzymać się dokładnych proporcji każdego ze składników, a cała reszta pójdzie jak po maśle. 

Źródło: AdobeStock

Przepis na kruche ciasto na gotowanych żółtkach

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 ugotowane żółtka,
  • 200 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • mała szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Żółtka z ugotowanych na twardo jajek dokładnie wystudź, a potem zetrzyj na tarce lub przetrzyj przez drobne sito. 
  2. Mąkę przesiej z cukrem pudrem na stolnicę i dodaj odrobinkę soli. Do tego dodaj zimne masło pokrojone w małą kostkę oraz starte żółtka.
  3. Wszystkie składniki przesiekaj nożem, a potem szybko zagnieć w dłoniach. Gotową masę owiń folią spożywczą lub włóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.