Zielono-biała rolada jest puszysta jak chmurka, dzięki prostemu zabiegowi, który jest znany też z innych ciast. Połączenie 2 kolorów i 2 smaków sprawia, że smakuje świetnie bez żadnego kremu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodatkową przesmarować ją domową masą. Efektowne maźnięcia powstają w bardzo prosty i sprytny sposób. Zrób ją i zaskocz domowników i gości.

Przygotuj składniki na zielono-białą roladę

Do przygotowania przepisu potrzebna będzie blaszka o wymiarach 30x38 cm (lub o zbliżonych, ważne jest, żeby nie wyszło zbyt grube ani zbyt cienkie).

  • 5 żółtek
  • 55 ml mleka
  • 50 ml oleju kukurydzianego (ale w związku z tym, że jest on trudno dostępny w Polsce, możesz wybrać słonecznikowy lub rzepakowy
  • 60 g mąki pszennej typ 450
  • 6 g matcha
  • 25 ml gorącej wody
  • 5 białek
  • 50 g cukru
  • 5 ml soku cytrynowego

Jak zrobić dwukolorową roladę?

  1. Mleko i olej wlej do miski, mieszaj do połączenia składników.
  2. Mąkę przesiej bezpośrednio do masy olejowo-jajecznej. Połącz je ze sobą. Dołóż też żółtka i ponownie wymieszaj. 
  3. Białka przełóż do wysokiego naczynia, dolej sok z cytryny i ubij na wysokich obrotach na sztywną pianę. Dosyp 1/3 cukru, gdy na powierzchni pojawią się duże bąbelki. Jak zaczną się zmniejszać, dodaj kolejną, taką samą partię. Ostatnią porcję przesyp, gdy piana zacznie już wyraźnie sztywnieć.
  4. 1/3 masy bezowej przełóż do wcześniej przygotowanego ciasta w misce. Wymieszaj drewnianą łyżką. Potem dołóż ją do podstawowego ciasta. Mieszaj delikatnie, aż powstanie jednolita masa.
  5. Ciasto podziel na 2 części po 220 g. W miseczce połącz matchę z wodą, dołóż kilka łyżek do 1 części ciasta, wymieszaj. Mieszankę dodaj do większej miski i zamieszaj, chodzi o uzyskanie gładkiej masy.
  6. Jasną masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj kółka w równych odstępach, zostawiając puste przestrzenie wokół nich. Pomiędzy nie w takim sam sposób wyciśnij zieloną masę. Trzonkiem łyżki zrób esy-floresy, częściowo łącząc kolory, mają powstać nieregularne mazy. Dociskaj łyżką do samego dnia, inaczej zrobią się tylko z jednej strony.
  7. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 30 minut. Zielono-białą roladę przenieś na kratkę cukierniczą do wystudzenia, papier do pieczenia powinien być na górze. Jak ciasto już prawie wystygnie, ostrożnie zdejmij arkusz. Zroluj ciasto i pokrój je na porcje.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @autumn.kitchen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chiew See (@autumn.kitchen)