Ciasto anielskie to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. Ten przepis szczególnie dobrze sprawdza się w czasie świątecznych wypieków, do których zazwyczaj potrzeba dużo żółtek. I jakby przy okazji możesz upiec kolejne ciasto. Zrobione w foremce z kominem stanie się pyszną wielkanocną babką. Jest bardzo prawdopodobne, że goście nigdy wcześniej takiej nie jedli.
Składniki na anielskie ciasto
Na pewno wszystkie macie w domu, wystarczy zgromadzić je na blacie i przygotować w odpowiedni sposób. A potem już tylko trzeba je umiejętnie połączyć (ale nie jest to trudne) i czekać aż się upiecze.
- 350 g drobnego cukru
- 133 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 12 białek z jajek
- 1,5 kwaśnego winianu octu lub 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + pół łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
Jak zrobić anielskie ciasto?
- Piekarnik rozgrzej do 165 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie wsyp cukier do miksera i rozdrobnij go prawie na pył, ale powinien być nieco większy niż cukier puder. Odsyp 1 szklankę.
- Resztę cukru zostaw w robocie kuchennym. Dosyp mąkę i sól. Zakręć pulsacyjnie 5-10 razy, żeby składniki się dobrze wymieszały. Chodzi o napowietrzenie i nadanie lekkości.
- Do dużej miski przełóż białka, dosyp proszek do pieczenia i sodę. Zacznij ubijać na sztywną pianę, zaczynając od najmniejszych obrotów przez 1 minutę. Jak na powierzchni zacznie się robić pianka, zwiększ obroty na średnie. Zacznij dosypywać stopniowo odłożony cukier (1 szklanka). Ubijaj przez 6 minut, aż masa zrobi się sztywna. Na koniec doleć esencję waniliową i zamieszaj.
- W trzech partiach przesiewaj mąkę do białek. Dodanie całej może przyczynić się do opadnięcia pianki lub powstania zbyt gęstej masy. Po każdej porcji wymieszaj silikonową szpatułką, żeby wmieszać ją skutecznie.
- Gotowe ciasto białkowe przelej do foremki z kominem i wyrównaj powierzchnię. Umieść je na środkowej półce na 40-45 minut, do suchego patyczka. Po 20 minutach przekręć blaszkę, żeby ciasto anielskie wypiekło się równomiernie.
- Ciasto studź na kratce cukierniczej, ale do góry nogami, czyli dno foremki ma znajdować się na górze. Odstaw je aż na 3 godziny.
Jak podawać ciasto białkowe?
Przy okazji ubijania białek, ukręć też śmietankę kremówkę 30-36%, najlepiej bez cukru. Do tego dołóż świeże owoce sezonowe. Dobrze pasują tu wszelkie jagodowe typu borówki, maliny, jeżyny, truskawki. Jak lubisz bardzo słodkie desery, to zrób szybką polewę czekoladową albo sos karmelowy. Niezdecydowani mogą podawać ją codziennie z czymś innym, bo w lodówce poleży nawet 5 dni.

















