Ostatnio na kanale messengerowym naszej redakcji podpatrzyłam świetny pomysł na buraczki do słoików na zimę Ewy Wachowicz. I wtedy przypomniałam sobie o babcinym przepisie, którego jeszcze w tym roku nie robiłam, a zawsze się sprawdzał. Łączę w nim buraczki z cukinią i pyszną, aromatyczną zalewą z dodatkiem wyrazistych przypraw. Właśnie zalewa gra w tym przepisie pierwsze skrzypce. Przygotowuję ją w nieco nietypowy sposób, sprawdzoną metodą Z-O. Zanim zaleję nią warzywa, robię z nią coś jeszcze. Poniżej wyjaśniam, co takiego.

Na czym polega metoda Z-O?

Metoda Z-O (zalej, odstaw) to sposób na nadanie przetworom intensywniejszego smaku. Polega ona na przygotowaniu zalewy dzień wcześniej i połączeniu jej z pokrojoną cebulą oraz czosnkiem. Taką mieszankę należy odstawić na 12 godzin, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Dzięki temu buraczki z cukinią zyskują znacznie bardziej wyrazisty smak. Tę technikę możesz zastosować również przy innych przetworach na zimę, co znacznie poprawi ich aromat. Chociaż wymaga to nieco więcej czasu, efekt końcowy jest warty włożonego wysiłku.

Przepis na buraczki z cukinią do słoików

Składniki:

  • 2 kg buraczków
  • 2 kg cukinii
  • pół łyżki soli
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i czosnek i pokrój je w kostkę. Przełóż je do miski. 
  2. Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj ocet z cukrem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i goździkami. Gorącą zalewą zalej cebulę z czosnkiem. Wymieszaj całość i odstaw pod przykryciem na 12 godzin.
  3. Następnego dnia buraki umyj i przełóż do garnka. Zalej je wodą i gotuj do miękkości, przez ok. 45-60 minut w zależności od ich wielkości. Przestudź je, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  4. Cukinię obierz i usuń z niej gniazda nasienne (jeśli masz młodą, to nie musisz jej obierać). Zetrzyj ją na dużych oczkach tarki, posól i odstaw na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie odcedź ją z nadmiaru soku i wymieszaj z tartymi buraczkami.
  5. Zalewę przygotowaną poprzedniego dnia przelej przez sito, aby pozbyć się warzyw i przypraw. Płynem zalej buraczki z cukinią. Wymieszaj całość ze sobą i przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Ustaw je w garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą do połowy wysokości i pasteryzuj na niewielkim ogniu przez 20 minut (mierz czas od momentu, gdy woda zacznie wrzeć). Wystudź je na blacie i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Źródło przepisu: smakiogrodu.blogspot.com