Standardem w przygotowaniu buraczków zasmażanych jest uprzednie ugotowanie warzyw do miękkości i dopiero późniejsze starcie ich na tarce, doprawienie i przesmażenie. W modzie ostatnio jest także pieczenie – i nie jest to rozwiązanie od rzeczy, gdyż dzięki temu można „ocalić” znacznie więcej smaku warzyw.

Czy trzeba gotować buraki do zasmażanych buraczków?

Ale gdyby się nad tym zastanowić na chłodno – tego rodzaju zabiegi znacznie wydłużają cały proces. A co gdyby tak przyrządzić zasmażane buraczki ze startych surowych buraków? Oczywiście będą miały one nieco inny smak niż te dwie wersje wspomniane powyżej, ale nie ulega wątpliwości, że ich jednorazowe duszenie w startej postaci znacznie przyspieszy przygotowanie.

Przepis na zasmażane buraczki (z surowych buraków)

Składniki:

  • 1 kg buraków 
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pieprz do smaku
  • Ocet do smaku
  • 10 dag masła

Przygotowanie:

  1. Obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  2. Przełóż buraki na patelnię lub do dużego garnka z grubym dnem. Wlej ćwierć szklanki wody, połowę masła (5 dag), sól i cukier. 
  3. Zacznij dusić całość pod przykryciem, od czasu do czasu mieszaj, by buraki nie przywarły do garnka. 
  4. Obierz jabłka ze skórki i również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż starte jabłka do duszących się buraków (po ok. 20 minutach) i duś razem przez kolejne 10 minut.
  5. Obierz cebulę z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli i złapie złoto-brązowy kolor, przełóż ją do buraków z jabłkami. 
  6. Przesmaż przez chwilę wszystko razem i dodaj ok. pół łyżeczki octu (ilość może być większa w zależności od twoich preferencji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Tak przygotowane buraczki nadają się do podania zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli planujesz zrobić większą ilość, dobrym pomysłem będzie włożenie ich do słoików i zapasteryzowanie. W tym celu należy zalać słoiki wodą do ok. ¾ wysokości, na dno włożyć szmatkę i gotować przez ok. 20-25 minut. Zapasteryzowane słoiki przełóż do góry dnem i poczekaj aż wystygną.

Smacznego!

Jeśli lubisz tego rodzaju dania i chciałbyś dowiedzieć się więcej o polskich i zagranicznych daniach, a także poznać ciekawe triki i kulinarne sztuczki, koniecznie zapisz się do naszego kanału nadawczego na Messengerze.