Wytrawne róże z ciasta francuskiego mogą stać się twoim popisowym numerem. Jak je po raz pierwszy zobaczyłam, to myślałam, że zrobienie ich w domu jest niemożliwe. Ale okazało się, że wystarczy zastosować trik, dzięki temu cały przepis wydaje się bardzo łatwy. Sporym zaskoczeniem gości jest też to, że podawane są w wersji wytrawnej, bo takie kwiatowe przystawki raczej kojarzą się ze słodkim deserem. A tu w środku żadnych słodkości, tylko samo treściwe nadzienie. Ciekawy tez jest sposób wykonania róż, przyda się pewien przedmiot z kuchennej witryny.

Składniki na róże z ciasta francuskiego

Na liście produktów są same łatwo dostępne składniki, kupisz je w każdym sklepie. Tak niewiele trzeba, żeby zrobić wyjątkową przekąskę. Wygląda na pracochłonną, ale tak nie jest.

  • ok. 400 g ciasta francuskiego - 1 opakowanie
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki
  • 150 g serka śmietankowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 50 g mąki
  • 70 g masła
  • 300 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 g oregano
  • 5 g czosnku granulowanego
  • 150 g sera cheddar

Jak zrobić róże z ciasta francuskiego?

  1. Ciasto wyjmij wcześniej z lodówki, żeby się ogrzało, inaczej może pękać już w czasie rozwijania. Potem rozwałkuj je delikatnie.
  2. Kieliszkiem do wina wycinaj kółka, zachowując jak najmniejsze odstępy między nimi, żeby nie marnować ciasta.
  3. Rant kieliszka zanurz w mące. Wycięte ciasto układaj na jego krawędzi. Ważne jest to, żeby kółka nachodziły na siebie, jak płatki róży. Od razu zaginaj je do środka, przyklejając do szkła. Jeszcze jedno kółko połóż na środek.
  4. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przechyl kieliszek ciastem do dołu i delikatnie go wyjmij. W ten prosty sposób powstaje piękny kwiat. Postępuj tak samo, aż do wykończenia składników.
  5. Ser żółty i szynkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj je ze sobą. Dołóż serek śmietankowy, który zwiąże farsz. Przekładaj go po łyżeczce w otwór powstały w każdym kwiatuszku (będzie trochę wystawał), nie jest to trudne, ale wymaga trochę cierpliwości.
  6. 100 g masła pokrój w kostkę i roztop je w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty. Możesz też przełożyć je do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Efekt będzie taki sam. Odstaw je do przestudzenia.
  7. Do masła dodaj 1 żółtko, wymieszaj do połączenia. Potem posmaruj wierzch ciasta z farszem w środku.
  8. Róże z ciasta francuskiego wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  9. Gdy przekąska się piecze, przełóż do garnuszka 70 g masła i zacznij topić je na małym ogniu. Jak już będzie częściowo płynne, dodawaj do niego mąkę. Mieszaj rózgą kuchenną. Potem dolej mleko i dosyp oregano, czosnek granulowany, a także sól i pieprz do smaku. Zamieszaj, żeby składniki się połączyły. Dodaj do środka jeszcze starty cheddar (na dużych oczkach tarki). Mieszaj rózgą kuchenną, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. Sos serowy przełóż do miseczki i podawaj go z różami z ciasta francuskiego.

Źródło: przepis pochodzi z FB @smaczny