Jajka to jeden z tych produktów, które prawie zawsze są w lodówce. Banany też często zalegają na kuchennym blacie i z dnia na dzień stają się tylko coraz ciemniejsze. Jest jednak sprytny sposób, aby wykorzystać 2 te składniki w jednym przepisie i to nie na żaden omlet, a najprawdziwsze ciasto. Wystarczą tylko 2 dodatki i żadnym z nich nie jest mąka, cukier czy masło. Zobacz, jak i z czego przygotować taki błyskawiczny deser, który posmakuje każdemu. 

Jak zrobić szybki deser z bananów i jajek?

Aby wykorzystać mocno dojrzałe banany i jajka, wystarczy wymieszać je z odrobiną kakao oraz proszku do pieczenia, a powstanie błyskawiczne brownie. Co więcej, takie ciasto nie wymaga nawet użycia miksera czy blendera, bo całość można przygotować przy pomocy zwykłego widelca. 

Gotowy wypiek wychodzi natomiast idealnie mięciutki i wilgotny, a przy tym słodki jak marzenie, choć nie ma w nim ani grama dodanego cukru. Cała słodycz pochodzi tu z bananów, dlatego właśnie tak ważne jest to, aby były one mocno dojrzałe. Ponadto receptura nie zawiera też mąki, a mimo to ciasto ma świetną konsystencję i wcale nie rozpada się na talerzyku. Zobacz, jak zrobić bananowe brownie - ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje i trafia w każdy gust. 

Brownie z bananów - dodatki

Oczywiście jeśli chcesz, możesz urozmaicać ten podstawowy, czteroskładnikowy przepis o ulubione dodatki. Sprawdzi się tu na przykład odrobina wanilii czy cynamonu do masy albo trochę cukru pudru na wierzch gotowego wypieku. Brownie z bananów można też polać rozpuszczoną czekoladą - gorzką, mleczną czy nawet białą, a wtedy powstanie z tego jeszcze bardziej rozkoszny deser. 

Błyskawiczne brownie z bananów - przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  2. Banany obierz i połam na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do dużej miski.
  3. Do tego wbij jajka i rozgnieć całość widelcem na gładką masę. 
  4. Do bananowo-jajecznej masy dodaj kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość. 
  5. Gotową masę przelej do foremki i piecz przez około 40 minut.