Jajka to jeden z tych produktów, które prawie zawsze są w lodówce. Banany też często zalegają na kuchennym blacie i z dnia na dzień stają się tylko coraz ciemniejsze. Jest jednak sprytny sposób, aby wykorzystać 2 te składniki w jednym przepisie i to nie na żaden omlet, a najprawdziwsze ciasto. Wystarczą tylko 2 dodatki i żadnym z nich nie jest mąka, cukier czy masło. Zobacz, jak i z czego przygotować taki błyskawiczny deser, który posmakuje każdemu.
Jak zrobić szybki deser z bananów i jajek?
Aby wykorzystać mocno dojrzałe banany i jajka, wystarczy wymieszać je z odrobiną kakao oraz proszku do pieczenia, a powstanie błyskawiczne brownie. Co więcej, takie ciasto nie wymaga nawet użycia miksera czy blendera, bo całość można przygotować przy pomocy zwykłego widelca.
Gotowy wypiek wychodzi natomiast idealnie mięciutki i wilgotny, a przy tym słodki jak marzenie, choć nie ma w nim ani grama dodanego cukru. Cała słodycz pochodzi tu z bananów, dlatego właśnie tak ważne jest to, aby były one mocno dojrzałe. Ponadto receptura nie zawiera też mąki, a mimo to ciasto ma świetną konsystencję i wcale nie rozpada się na talerzyku. Zobacz, jak zrobić bananowe brownie - ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje i trafia w każdy gust.
Brownie z bananów - dodatki
Oczywiście jeśli chcesz, możesz urozmaicać ten podstawowy, czteroskładnikowy przepis o ulubione dodatki. Sprawdzi się tu na przykład odrobina wanilii czy cynamonu do masy albo trochę cukru pudru na wierzch gotowego wypieku. Brownie z bananów można też polać rozpuszczoną czekoladą - gorzką, mleczną czy nawet białą, a wtedy powstanie z tego jeszcze bardziej rozkoszny deser.
Błyskawiczne brownie z bananów - przepis
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- Banany obierz i połam na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do dużej miski.
- Do tego wbij jajka i rozgnieć całość widelcem na gładką masę.
- Do bananowo-jajecznej masy dodaj kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość.
- Gotową masę przelej do foremki i piecz przez około 40 minut.

















