Ostatnio na naszym kanale redakcyjnym widziałam świetny przepis mojej koleżanki po fachu na ziemniaki po holendersku. I wtedy przypomniałam sobie o tej zupie. Robię ją zawsze jesienią i zimą, ponieważ świetnie rozgrzewa i syci na długo. Zazwyczaj gotuję wielki gar i jem ją przez kilka dni razem z mężem i dziećmi (tak, tę zupę dzieci wcinają jak kapustę). Natomiast odgrzewana smakuje jeszcze lepiej.
Erwtensoep, czyli zupa grochowa po holendersku
Erwtensoep to znana na całym świecie grochowa zupa po holendersku. Mimo że na pierwszy rzut oka może przypominać naszą polską grochówkę, to różni się kilkoma rzeczami. Holenderską zupę przygotowuje się z łuskanego grochu, zazwyczaj zielonego, ale jeśli nie uda ci się go kupić, to z powodzeniem możesz wykorzystać żółty (ten jest tani i dostępny w niemal każdym sklepie). Robiłam tę zupę zarówno z żółtego, jak i zielonego grochu, i moim zdaniem w smaku nie ma różnicy.
Łuskanego grochu nie musisz moczyć przed gotowaniem. Opłukany dodaj po prostu do garnka. Oprócz grochu koniecznie musi się w niej znaleźć również wędzona kiełbasa, pokrojona na plasterki, a także mnóstwo warzyw. Ziemniaki, por, cebula, ser i marchewka nadają jej smak i aromat. Ugotowana zupa powinna być tak gęsta, że łyżka w niej stoi. To zasługa rozgotowanego grochu, dzięki niemu zupy nie trzeba zagęszczać mąką. Zupę po holendersku podawaj z dobrym chlebem, choć i sama jest bardzo smaczna i sycąca.
Przepis na zupę grochową po holendersku
Z podanego przepisu wyjdzie 6 porcji zupy.
Składniki:
- 500 g grochu łuskanego
- 1 por
- 2 litry wody
- 250 g selera korzeniowego
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 275 g wędzonej kiełbasy
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 liść laurowy
- kilka łodyg selera naciowego
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i zagotuj.
- Groch łuskany opłucz na sicie i wsyp do wody. Dodaj również liść laurowy oraz łopatkę wieprzową (w kawałku).
- Gotuj całość na wolnym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie groch powinien zmięknąć i się rozgotować.
- W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz marchew, selera, ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pora umyj i pokrój w krążki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Seler naciowy pokrój w plasterki.
- Gdy groch zacznie się rozpadać, dodaj do garnka posiekane warzywa. Wymieszaj.
- Łopatkę wyjmij z garnka, pokrój na kawałki i dodaj mięso ponownie do zupy.
- Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy pod koniec gotowania (powinna jedynie się zagrzać). Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj gorącą z dobrym chlebem.
Smacznego!
















