Holendrzy jedzą to danie od pokoleń, najczęściej jesienią i zimą, kiedy konkretny, sycący obiad jest w cenie. Tradycyjny stamppot składa się z ziemniaków i warzyw gotowanych razem, utłuczonych na półgładko, tak żeby były wyczuwalne kawałki. Można do nich dorzucić w zasadzie dowolne warzywa: marchewkę, dynię, jarmuż, topinambur, seler...
Co to jest stamppot?
Stamppot to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni holenderskiej. Jego nazwa pochodzi od niderlandzkich słów stampen „tłuc, ubijać” i pot „garnek”, to dosłownie ziemniaki tłuczone z warzywami. Jego historia sięga wieków wstecz i wiąże się tanią i prostą kuchnią robotniczą. Stamppot składa się z ziemniaków, jakiegoś warzywa i mięsnego dodatku. Całość ląduje w jednym garnku, a potem jest rozgniatana i mieszana. Danie może i nie wygląda super estetycznie, ale świetnie smakuje.
Jak zrobić ziemniaki po holendersku?
To danie nie wymaga żadnych egzotycznych produktów, nie musisz też niczego planować z wyprzedzeniem. Wystarczy mieć w domu ziemniaki. W tym konkretnym przepisie wykorzystuję ziemniaki, marchewkę, wędzony boczek i cebulę. Do tego trochę masła, sól, pieprz – i gotowe. Jeśli chcesz, na koniec możesz posypać wszystko świeżą natką lub jarmużem. Nie miksuj ziemniaków na gładkie puree – powinny zostać lekkie grudki, które dają daniu charakter.
Przepis na ziemniaki po holendersku z boczkiem
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 50 g masła
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub jarmuż
Sposób przygotowania
- Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Do garnka wrzuć ziemniaki i marchewkę. Zalej wodą tylko do przykrycia warzyw. Dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie – ok. 15 minut.
- W tym czasie pokrój boczek w paski i podsmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Dorzuć cebulę i podsmażaj. Odłóż, zostawiając na patelni nadmiar tłuszczu.
- Z ziemniaków odlej prawie całą wodę, zostaw kilka łyżek. Dodaj masło i rozgnieć ziemniaki z marchewką tłuczkiem, niezbyt dokładnie, zostawiając grudki.
- Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp chrupiącym boczkiem z cebulą i natką pietruszki.
Adobe Stock, FormA
Inne wersje ziemniaków po holendersku
Zamiast boczku możesz użyć cienko pokrojonej wędzonej kiełbasy albo podsmażonej szynki szwarcwaldzkiej. W oryginalnej holenderskiej recepturze najczęściej korzysta się z holenderskiej kiełbasy Rookworst, trochę podobnej do naszej kiełbasy śląskiej. Doskonale pasuje też np. chorizo.
Tym razem wykorzystałam w przepisie marchewkę, ale pasuje też seler, pietruszka korzeniowa, dynia, słodkie ziemniaki, szpinak... Naprawdę większość warzyw sprawdzi się w tym przepisie i świetnie połączy z ziemniakami.
Stamppot w Holandii robi się najczęściej w takich wersjach:
- ziemniaki + jarmuż + kiełbasa
- ziemniaki + kiszona kapusta + kiełbasa
- ziemniaki + marchewka + cebula + gotowane mięso
- ziemniaki + jabłka + boczek lub kaszanka
- ziemniaki + cykoria + boczek lub słonina
- ziemniaki + pory + holenderska gouda + pulpeciki
- ziemniaki + kapusta + kiełbasa
Jak podawać stamppot?
Ziemniaki po holendersku to danie, które samo w sobie jest kompletne, ale możesz podać je z kiszonym ogórkiem, buraczkami albo surówką z marchewki. Dobrze pasuje też do niego jajko sadzone. Jeśli przygotowujesz większą porcję – odgrzewaj je na patelni. Wystarczy dodać trochę masła i podsmażyć wszystko, aż się lekko przypiecze. W takiej wersji smakuje jeszcze lepiej.
















