Gdy pierwszy raz podałam rodzinie w święta rybę po hawajsku, nie byłam pewna, czy to będzie hit czy kit, więc działałam ostrożnie. Umieściłam ją na półmisku obok klasycznej ryby po grecku (którą u mnie w domu robi się w piekarniku). Okazała się jednak prawdziwym przebojem. Po pierwszych nieśmiałych kęsach, bliscy zaczęli podawać sobie półmisek i zanim doszedł do końca stołu - rybki ani sosu już na nim nie było. Całe szczęście miałam odłożone więcej w kuchni i mogłam dołożyć, bo inaczej paru wujków obeszłoby się smakiem. Od tamtej pory to nasz must have na Wigilii i spotkaniu sylwestrowym.
Jak zrobić rybę po hawajsku i w czym jest lepsza od ryby po grecku?
Ryba po hawajsku „pływa” w przepysznym sosie, który jest idealnym połączeniem smaków słodkich, kwaśnych i pikantnych. Te pierwsze zapewnia ananas z puszki, a przyjemnej ostrości dodają cebula oraz chilli. Znajdziesz tu również lekko kwaskowe składniki (np. marynowaną paprykę i koncentrat pomidorowy), dzięki czemu całość jest głęboka w smaku i bardzo dobrze zbalansowana. To danie jest dużo oryginalniejsze niż tradycyjna rybka po grecku i przełamuje pewną monotonię wigilijnych potraw.
Do ryby po hawajsku idealnie sprawdzi się świeży łosoś. W okresie przedświątecznym bez problemu dostaniesz go w najbliższym dyskoncie. Rybę wystarczy lekko doprawić, a potem przesmażyć na oleju. Resztę składników wrzuca się na chwilę na patelnię i już danie jest gotowe. Szybko, sprawnie, bez mozolnego tarcia jarzyn, jak przy wersji greckiej.
Co więcej, rybę po hawajsku możesz podać na stół zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakuje również jako danie obiadowe, np. na piątek podana z ryżem gotowanym na sypko. Mniam!

Przepis na rybę po hawajsku
Składniki:
- 4-5 kawałków świeżego łososia (lub innej ulubionej ryby) - co najmniej 1/2 kg
- 1 słoik marynowanej czerwonej papryki
- 1 puszka ananasów w zalewie
- 2 cebule
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- do doprawienia ryby: sól i pieprz cytrynowy
- do smaku: szczypta chilli, pieprz czarny grubo zmielony
- do smażenia: olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Filety z łososia (lub innej ulubionej ryby, ale łosoś pasuje tu doskonale) pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem cytrynowym, a następnie krótko usmaż na patelni.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, posól, podsmaż na złoto na patelni.
- Paprykę marynowaną drobno pokrój i podsmaż.
- Ananasa odsącz z zalewy, pokrój w małe kawałki i dorzuć na patelnię.
- W garnku połącz wszystkie podsmażone składniki, zalej odrobiną soku z ananasa (nie za dużo - najwyżej na koniec dolejesz więcej, jeśli potrawie zabraknie słodyczy).
- Dodaj koncentrat i ketchup, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym chilli. Sos powinien być słodko-kwaśno-pikantny.
- Na koniec dodaj podsmażoną rybę w kawałkach, lekko wymieszaj całość. Gotowe.
Tak przyrządzoną rybę po hawajsku w święta podaję na gorąco, a w sylwestra lub na spotkania ze znajomymi - jako przystawkę na zimno. W obu wersjach smakuje równie wyśmienicie.
Źródło przepisu: www.przyslijprzepis.pl
















