Sałatka z jajkami to pyszny i prosty sposób na szybką przekąskę lub przystawkę na imprezę. Jest smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu, ale sama w sobie ma delikatny smak, więc całym kluczem do sukcesu są tutaj dodatki. Świeże warzywa i zielenina to dobra baza, jednak warto uzupełnić ją o jeszcze 1 wyjątkowy dodatek. Zobacz, o czym mowa i koniecznie spróbuj takiej podkręconej wersji sałatki jajecznej. Ale uwaga, bo jest duża szansa, że ciężko będzie ci się powstrzymać przed wzięciem dokładki.
Co dodać do sałatki jajecznej, aby była bardziej wyrazista?
Przepis na sałatkę jajeczną można przygotować na dziesiątki sposobów. Jedni dodają do ugotowanych i posiekanych jajek kolorowe warzywa, a inni dorzucają jeszcze szynkę i ser, żeby całość była bardziej treściwa i pełna smaków. Do tego często wykorzystuje się także dodatki z puszki i słoika, takie jak kukurydza, groszek czy marynowane lub kiszone ogórki. My jednak trafiliśmy ostatnio na jeszcze lepszy pomysł, którego wcześniej nie spotkaliśmy na stołach.
Klasyczna sałatka jajeczna z serem i szynką nabierze rumieńców, gdy doda się do miski chrupiące i pełne smaku marynowane cebulki. Ten składnik nadaje mnóstwo smaku i aromatu, a przy okazji przyjemnie chrupie pod zębami, więc już niewielki słoiczek takich kuleczek z zalewy robi ogromną robotę.
Do takiego zestawu wystarczy już tylko najprostszy sos na bazie majonezu z jogurtem naturalnym i gotowe. Poniżej znajdziesz dokładny przepis, który możesz modyfikować według tego co lubisz i tego, co akurat masz w swojej lodówce i kuchennych szafkach.
Sałatka jajeczna z cebulką marynowaną
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 200 g ulubionej szynki,
- 100 g sera żółtego,
- pół puszki kukurydzy,
- mały słoik cebulki marynowanej,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- świeży szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jajka na twardo obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Przerzuć je do dużej miski.
- Ser i szynkę pokrój w małą kostkę, por w cienkie półplasterki.
- Szczypiorek umyj posiekaj, a cebulkę marynowaną odsącz z zalewy. Wszystko wrzuć do miski z jajkami.
- Do rozdrobnionych składników dodaj majonez z jogurtem naturalnym i przyprawy.
- Wymieszaj całość i wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.















