Polecam ten przepis każdemu, kto lubi chrupkość świeżego pora (i jego delikatną ostrość), kremowość jajka na miękko i smak majonezu. Tak, to już wszystkie bazowe składniki. Nie jest to wypasiona sałatka świąteczna z bogatym składem, tylko prosta i szybka sałatka kanapkowa, która uświetni twoje śniadania. Także te w środku tygodnia, ponieważ jej przygotowanie na świeżo zajmuje ledwo kilka minut, a dodatkową porcję możesz przechować na następny dzień w lodówce. 

Jak ugotować idealne jajka na miękko?

Sposobów jest kilka, polecam ci mój ulubiony, który sprawdza się również przy tej sałatce. Przyda się minutnik - kuchenny lub taki w telefonie komórkowym. Wlej wodę do niewielkiego garnuszka, przykryj go pokrywką i doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody powoli (za pomocą łyżki) włóż 2 jajka, podkręć gaz i gotuj je przez 1 minutę. Następnie wyłącz płomień, przykryj garnuszek pokrywką i zostaw w środku jajka na 4 minuty, żeby doszły. Po tym czasie ostrożnie wyłów gotowe jajka na miękko z wody i użyj do czego chcesz. 

Przepis na sałatkę z pora na kanapki

Składniki:

  • 50 g pora 
  • 2 jajka „zerówki” 
  • 1 łyżka majonezu

Przyprawy:

  • 1 większa szczypta soli
  • ok. 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na miękko zgodnie z opisem w akapicie wyżej.
  2. W czasie, gdy jajka się gotują przygotuj por. Surowe warzywo posiekaj w cieniutkie krążki i przełóż je do miski.
  3. Ugotowane jajka przełóż na chwilę z wrzątku do miseczki z zimną wodą i kostkami lodu. 
  4. Następnie obierz jajka ze skórki nad miską z porem (część żółtka się wyleje od razu do sałatki i naturalnie stanie się częścią sosu). 
  5. Białka pokrój w kostkę i dorzuć do miski.
  6. Dodaj majonez.
  7. Wsyp do smaku sól i pieprz. Ekspresowa sałatka gotowa. 

Najlepiej smakuje na śniadanie z kromką lub dwiema świeżego chleba, na kajzerce albo bagietce. Ja też często nabieram większą ilość tej sałatki i kładę na liściu sałaty lodowej albo cykorii, potem zawijam i zajadam jako przekąskę albo lekką kolację. Kolejnego dnia ta sałatka jest jeszcze pyszniejsza, bo wtedy składniki idealnie „przegryzą się” z sosem i przyprawami (tylko koniecznie przechowuj ją w lodówce w zamkniętym pudełku). 

Jak urozmaicić sałatkę kanapkową z pora?

Tę sałatkę z 3 składników możesz potraktować jako bazę do stworzenia różnych i własnych wariacji smakowych. Sprawdź, co masz w kuchni, lodówce i spiżarni, a na pewno przyjdzie ci do głowy nowa, pyszna kompozycja. Ja czasem posypuję ją podprażoną czarnuszką lub czarnym sezamem (dla kontrastu kolorystycznego). 

Do tej prostej sałatki świetnie będzie pasować słodka kukurydza z puszki. Z domowymi korniszonami to prawdziwe niebo w gębie. Pokrojona w drobną kostkę szynka konserwowa to również dobry pomysł. Ulubiony żółty ser (także pokrojony w kosteczkę), pieczarki konserwowe, kapary, kiełki, marynowany patison (też podzielony na mniejsze cząstki), marynowany czosnek, tuńczyk z puszki albo odrobina wędzonej makreli zrobią z tej sałatki kanapkowej istne (i sycące) cudo.

Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, możesz dorzucić posiekany szczypior i 1/2 świeżej papryczki chili lub wymieszać majonez z pastą gochujang czy srirachą. Sprawdzą się też dodatkowe przyprawy, np. kurkuma, mielony kminek, mielona gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka. Posiekane świeże zioła z parapetu (np. bazylia, tymianek, oregano, koperek) dodadzą sałatce kanapkowej jeszcze więcej wartości odżywczych i przyjemnego aromatu.