Podstawą sałatki 10-minutowej są jajka. To właśnie od nich danie czerpie swoją nazwę. 10 minut potrzeba bowiem do ugotowania podstawowego składnika, czyli właśnie jajek na twardo. W czasie ich gotowania wystarczy posiekać por, podprażyć ziarna słonecznika, pokroić szczypiorek i przygotować się do zasadniczego punktu przygotowania, czyli wymieszania wszystkich składników.
Modyfikacje przepisu na sałatkę 10-minutową
Jajeczna sałatka 10-minutowa ma to do siebie, że doskonale znosi wszelkiego rodzaju przeróbki. Nie masz pora? Sięgnij po zwykłą białą cebulę lub cebulę czerwoną. Jeśli lubisz, gdy w tego typu sałatkach jest więcej „konkretów”, to dodaj do niej dowolnego rodzaju wędlinę posiekaną w kostkę.
Dobrym pomysłem jest ugotowanie w drugim garnku obok jajek także odrobiny gotowych włoskich tortellini, które to są dostępne szeroko we wszystkich marketach. Wówczas zrezygnuj z kilku jajek. Jeśli zaś wolisz nieco delikatniejsze smaki, nie dodawaj ostrej musztardy – można ograniczyć się do samego majonezu, a potrawa i tak wyjdzie znakomicie.
Przepis na jajeczną sałatkę 10-minutową
Składniki:
- 8 jajek,
- biała część pora
- sól
- pieprz
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- szczypiorek
- ok. 8-9 łyżek majonezu
- 1-2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Po gotowaniu od razu schłodź je pod bieżącą wodą. W ten sposób znacznie ułatwisz sobie ich ubieranie ze skorupek niezależnie od stopnia ich świeżości.
- Słonecznik wysyp na suchą patelnię. Praż ziarna przez kilka minut na średnim ogniu do momentu uzyskania wyraźnego, aromatycznego zapachu. Uważaj, by nie przypalić słonecznika.
- Umyj pora i pokrój na dość cienkie półplasterki.
- Szczypiorek posiekaj drobno – część zostaw do przyozdobienia gotowej sałatki.
- Obrane i ostudzone jajka pokrój w kostkę – możesz pomóc sobie sitkiem wykorzystywanym przy krojeniu składników na sałatkę jarzynową.
- Posiekane jajka wymieszaj ze słonecznikiem, majonezem, większą częścią szczypiorku i majonezem oraz musztardą.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotową sałatkę przełóż do salaterki i przyozdób resztą szczypiorku.
- Odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.
Smacznego!

















