Podstawą sałatki 10-minutowej są jajka. To właśnie od nich danie czerpie swoją nazwę. 10 minut potrzeba bowiem do ugotowania podstawowego składnika, czyli właśnie jajek na twardo. W czasie ich gotowania wystarczy posiekać por, podprażyć ziarna słonecznika, pokroić szczypiorek i przygotować się do zasadniczego punktu przygotowania, czyli wymieszania wszystkich składników.

Modyfikacje przepisu na sałatkę 10-minutową

Jajeczna sałatka 10-minutowa ma to do siebie, że doskonale znosi wszelkiego rodzaju przeróbki. Nie masz pora? Sięgnij po zwykłą białą cebulę lub cebulę czerwoną. Jeśli lubisz, gdy w tego typu sałatkach jest więcej „konkretów”, to dodaj do niej dowolnego rodzaju wędlinę posiekaną w kostkę. 

Dobrym pomysłem jest ugotowanie w drugim garnku obok jajek także odrobiny gotowych włoskich tortellini, które to są dostępne szeroko we wszystkich marketach. Wówczas zrezygnuj z kilku jajek. Jeśli zaś wolisz nieco delikatniejsze smaki, nie dodawaj ostrej musztardy – można ograniczyć się do samego majonezu, a potrawa i tak wyjdzie znakomicie.

Przepis na jajeczną sałatkę 10-minutową

Składniki:

  • 8 jajek,
  • biała część pora
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • szczypiorek
  • ok. 8-9 łyżek majonezu
  • 1-2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Po gotowaniu od razu schłodź je pod bieżącą wodą. W ten sposób znacznie ułatwisz sobie ich ubieranie ze skorupek niezależnie od stopnia ich świeżości.
  2. Słonecznik wysyp na suchą patelnię. Praż ziarna przez kilka minut na średnim ogniu do momentu uzyskania wyraźnego, aromatycznego zapachu. Uważaj, by nie przypalić słonecznika.
  3. Umyj pora i pokrój na dość cienkie półplasterki.
  4. Szczypiorek posiekaj drobno – część zostaw do przyozdobienia gotowej sałatki.
  5. Obrane i ostudzone jajka pokrój w kostkę – możesz pomóc sobie sitkiem wykorzystywanym przy krojeniu składników na sałatkę jarzynową.
  6. Posiekane jajka wymieszaj ze słonecznikiem, majonezem, większą częścią szczypiorku i majonezem oraz musztardą.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i przyozdób resztą szczypiorku.
  9. Odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.

Smacznego!