Skyrnik z air fryera powstaje dużo szybciej niż taki z piekarnika, zwłaszcza tradycyjny. A tutaj wystarczy chwila mieszania i jedynie 11 minut pieczenia, żeby cieszyć się niskokalorycznym śniadaniem albo deserem do kawy. Jedyny minus jest taki, że we frytkownicy beztłuszczowej nie zmieści się większa blaszka. Ale z drugiej strony możesz wypiec kilka porcji jedna po drugiej lub robić go na bieżąco według potrzeby, bo piecze się go naprawdę szybko.

Jak zrobić skyrnik z air fryera?

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g skyrów waniliowych
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu, który nie ma kalorii
  • 1 małe opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • opcjonalnie: gorzka czekolada, owoce

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Naszykuj małą blaszkę (większa nie wejdzie do air fryera), o wymiarach 14x15 cm lub podobną, również niewielką okrągłą.
  2. Skyr przełóż do miski, wbij 2 jajka i zmiksuj (mikserem, blenderem lub rózgą kuchenną). Jak się już dobrze połączą, dosyp wybrany słodzik i dosyp proszek budyniowy. Jeszcze raz wymieszaj.
  3. Masę serową przełóż do foremki. Jeśli chcesz, możesz umieścić w niej kilka kostek czekolady, zwyczajnie wciskając je w skyr. Może być gorzka, deserowa, mleczna, biała lub bezcukrowa (również są dostępne w takiej konfiguracji zawartości miazgi kakaowej w produkcie). Zamiast niej lub dodatkowo sprawdzą się również owoce, typu wiśnie, maliny, borówki. Dorzuć garstkę. 
  4. Tak przygotowany skyrnik wstaw do air fryera, ustaw go na 180 stopni Celsjusza. Powinien być gotowy po 11 minutach, ale w razie czego wydłuż czas pieczenia do 15 minut.

Co można dodać do skyrnika?

Skyrnik fit to bardzo delikatny i puszysty wypiek, na pewno nie można przesadzić z ilością dodatków, żeby nie zepsuć jego konsystencji. Dobrze sprawdzą się rodzynki, wiórki kokosowe lub mączka z kokosa, migdałów lub orzechów laskowych. Świetnym dodatkiem będą pistacje prażone, niesolone, drobno posiekane włoskie lub pekany. W czasie miksowania możesz również dosypać cynamon, kakao albo wkręcić 1-2 łyżki masła orzechowego, pokruszone owoce liofilizowane startą skórkę z limonki, cytryny lub pomarańczy. Jak najbardziej odpowiednie będą też różne świeże owoce, ale lepiej sprawdzą się te drobniejsze i o mniejszej zawartości soku. Maliny, borówki, jagody, jeżyny wydają się wręcz stworzone do tej roli.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @basjulowepasje