Skyrnik z air fryera powstaje dużo szybciej niż taki z piekarnika, zwłaszcza tradycyjny. A tutaj wystarczy chwila mieszania i jedynie 11 minut pieczenia, żeby cieszyć się niskokalorycznym śniadaniem albo deserem do kawy. Jedyny minus jest taki, że we frytkownicy beztłuszczowej nie zmieści się większa blaszka. Ale z drugiej strony możesz wypiec kilka porcji jedna po drugiej lub robić go na bieżąco według potrzeby, bo piecze się go naprawdę szybko.
Jak zrobić skyrnik z air fryera?
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g skyrów waniliowych
- 2 jajka
- 4 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu, który nie ma kalorii
- 1 małe opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- opcjonalnie: gorzka czekolada, owoce
Przygotowanie krok po kroku:
- Naszykuj małą blaszkę (większa nie wejdzie do air fryera), o wymiarach 14x15 cm lub podobną, również niewielką okrągłą.
- Skyr przełóż do miski, wbij 2 jajka i zmiksuj (mikserem, blenderem lub rózgą kuchenną). Jak się już dobrze połączą, dosyp wybrany słodzik i dosyp proszek budyniowy. Jeszcze raz wymieszaj.
- Masę serową przełóż do foremki. Jeśli chcesz, możesz umieścić w niej kilka kostek czekolady, zwyczajnie wciskając je w skyr. Może być gorzka, deserowa, mleczna, biała lub bezcukrowa (również są dostępne w takiej konfiguracji zawartości miazgi kakaowej w produkcie). Zamiast niej lub dodatkowo sprawdzą się również owoce, typu wiśnie, maliny, borówki. Dorzuć garstkę.
- Tak przygotowany skyrnik wstaw do air fryera, ustaw go na 180 stopni Celsjusza. Powinien być gotowy po 11 minutach, ale w razie czego wydłuż czas pieczenia do 15 minut.
Co można dodać do skyrnika?
Skyrnik fit to bardzo delikatny i puszysty wypiek, na pewno nie można przesadzić z ilością dodatków, żeby nie zepsuć jego konsystencji. Dobrze sprawdzą się rodzynki, wiórki kokosowe lub mączka z kokosa, migdałów lub orzechów laskowych. Świetnym dodatkiem będą pistacje prażone, niesolone, drobno posiekane włoskie lub pekany. W czasie miksowania możesz również dosypać cynamon, kakao albo wkręcić 1-2 łyżki masła orzechowego, pokruszone owoce liofilizowane startą skórkę z limonki, cytryny lub pomarańczy. Jak najbardziej odpowiednie będą też różne świeże owoce, ale lepiej sprawdzą się te drobniejsze i o mniejszej zawartości soku. Maliny, borówki, jagody, jeżyny wydają się wręcz stworzone do tej roli.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @basjulowepasje

















