Sztywna, stabilna i puszysta bita śmietana to najlepsza baza na każdy solidny krem do tortu. Niestety, taki śmietanowy krem często pod wpływem ciepła i czasu zaczyna się po prostu rozjeżdżać, a to zmora każdego cukiernika. Wcale nie musi jednak tak być, jeśli zastosujesz pewien sprytny trik. Dzięki niemu bita śmietana na krem do tortu będzie idealnie sztywna i to bez sztucznych stabilizatorów, żelatyny oraz innych niepotrzebnych kombinacji.

Stabilny krem śmietanowy bez żelatyny i fixów

W sklepach pełno jest gotowych proszków do usztywniania bitej śmietany. Większość z nich zawiera składniki, których nazw nawet nie sposób wymówić, ale ja wolę działać prościej i z tego, co mam w szafce.

Mało kto wie, że zwykła skrobia kukurydziana idealnie usztywnia krem nie zmieniając jego smaku. Wystarczy tylko wymieszać ją z 2 dodatkami, odpowiednio przygotować i można spokojnie ubijać śmietankę, bez obaw, że tort rozpadnie się zanim dotrze na stół.

Jak zagęścić bitą śmietanę skrobią kukurydzianą?

Aby przygotować naturalny zagęszczacz ze skrobi kukurydzianej, potrzebujesz tylko trzech składników: śmietanki kremówki, skrobi kukurydzianej i cukru pudru. Sam sposób przygotowania jest banalnie prosty i zajmuje dosłownie chwilę-moment:

  1. Najpierw przelej pół szklanki kremówki do rondelka i zacznij podgrzewać na średnim ogniu.
  2. Do ciepłej śmietanki dodaj 1 łyżkę skrobi kukurydzianej i 1 łyżkę cukru pudru. Mieszaj energicznie trzepaczką, żeby nie powstały grudki.
  3. Całość gotuj przez kilka minut – aż masa zgęstnieje w formie budyniu, stanie się gładka i jednolita.
  4. Po ugotowaniu zdejmij masę z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia
  5. Gdy masz już wystudzoną pastę, ubijaj śmietankę jak zwykle i dodawaj po 1 łyżeczce pasty ze skrobi kukurydzianej. Nie wszystko naraz. Mieszaj delikatnie po każdym dodaniu, żeby masa się dobrze połączyła. Na ogół wystarczy 3–4 łyżeczki na standardowe, 330-gramowy kubeczek kremówki, ale jeśli robisz dużą porcję, możesz dodać więcej.

Stabilny krem z bitej śmietany i skrobi kukurydzianej - do czego?

Tak przygotowany krem na bitej śmietanie genialnie sprawdzi się nie tylko do tortu, ale i wszelkich innych słodkości. Można wypełniać nim kruche babeczki czy rurki lub podawać jako dodatek do lodów, musów owocowych, a także szarlotki na ciepło. W każdej odsłonie prezentuje się idealnie i długo trzyma swoją formę.

A jeśli chcesz zaoszczędzić czas – od razu zrób większą porcję tej pasty i przechowuj ją w lodówce w szczelnym słoiczku do 3 dni. Zanim jednak jej użyjesz, najpierw pozwól jej dojść do temperatury pokojowej i dobrze rozmieszaj. To świetne rozwiązanie, gdy robisz więcej ciast albo potrzebujesz śmietanowego kremu „na już”.