Ten obłędny krem zachwyci każdego, kto nie lubi przesłodzonych deserów i tortów słodkich jak ulepek. Pysznie sprawdzi się w duecie z kwaskowymi malinami, ale będzie też doskonale pasować do słodkiej frużeliny truskawkowej. Możesz nim przełożyć zwykły jasny biszkopt, ciasto czekoladowe, a także red velvet cake czy w wersji najbardziej eksperymentalnej (ale jakże smacznej!) ciasto marchewkowe. 

Jak zrobić puszysty krem o smaku sernika baskijskiego?

Zwykle sernik baskijski kojarzy się z leciutko słonym serkiem Philadelphia. Do przygotowania tego kremu możesz jednak - bez najmniejszego uszczerbku na smaku - wykorzystać o połowę tańszy serek kanapkowy. Wystarczy, że wybierzesz ten o naturalnym, śmietankowym smaku i dodasz do masy szczyptę soli. 

Pamiętaj, że śmietanka oraz mascarpone użyte do ubijania muszą być zimne. Włóż je odpowiednio wcześniej do lodówki. Białą czekolada powinna być jak najlepszej jakości. Wybierz taką, która ma 30-35% tłuszczu kakaowego w masie

Nie polecam zamieniać w tym przepisie ekstraktu z wanilii na cukier wanilinowy albo olejek o wanilinowym zapachu. Jeśli nie masz ekstraktu, po prostu pomiń go w składnikach. 

Do zrobienia kremu o smaku słynnego sernika będziesz potrzebować jedynie podstawowych akcesoriów: wagi kuchennej, blendera typu żyrafa, wysokiego naczynia do blendowania, miksera i folii spożywczej do zabezpieczenia masy przed wyschnięciem. 

Przepis na krem o smaku sernika baskijskiego

Podana ilość kremu wystarczy do przełożenia blatu ciasta o średnicy 18 cm. Jeśli chcesz ozdobić więcej blatów lub pieczesz szerszy biszkopt, musisz proporcjonalnie przemnożyć składniki. 

Składniki:

  • 200 g serka śmietankowego 
  • 200 g serka mascarpone
  • 110 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki 36%
  • 1 szczypta soli

Opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. 

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam na drobną kosteczkę lub posiekaj nożem i przełóż do wysokiego naczynia do blendowania. 
  2. Odmierzoną ilość śmietanki kremówki podgrzej w garnuszku na małym ogniu, pilnując, żeby się nie przypaliła.
  3. Gorącą śmietanką zalej kawałki białej czekolady.
  4. Następnie zblenduj śmietankę z czekoladą na kremową, gładką masę. 
  5. Tak przygotowany ganache przelej do pudełka na żywność lub innego dość płaskiego naczynia i przykryj przezroczystą folią do żywności w taki sposób, żeby folia dotykała powierzchni masy. 
  6. Masę przykrytą folią wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. 
  7. Po upływie tego czasu do dużej miski przełóż serek śmietankowy (wcześniej koniecznie odlewając z niego nadmiar wody), zimny serek mascarpone oraz ganache wyciągnięty z lodówki i zmiksuj całość na gładki, puszysty krem, dodając w międzyczasie parę kropli ekstraktu z wanilii (jeśli go używasz). 

Krem o smaku sernika baskijskiego jest od razu gotowy do użycia. Napełnij nim rękaw cukierniczy i wyciśnij na blat ciasta, układając go w formę rozety lub ozdób nim wierzch tortu, używając odpowiedniej tylki do dekorowania. Możesz też nałożyć go szpatułą bezpośrednio na ciasto. 

Źródło przepisu: Instagram.com/cake.strategy

Wykonanie tego kremu krok po kroku możecie podejrzeć na filmiku zamieszczonym na instagramowym koncie użytkowniczki @cake.strategy: