Cukinia ma wielką moc, bo wpasuje się w całą masę obiadowych kompozycji, a tutaj jeszcze na dodatek zastąpi makaron. Lasagne w tej wersji jest lżejsza niż tradycyjna, ale to nie znaczy, że mniej syci. Wegetariańska i bez zbędnych węglowodanów, ale nie brakuje w niej dobroci. Powstaje z użyciem świeżych, soczystych, słodziutkich letnich pomidorów i kryje aż 3 rodzaje sera. Lepiej zrobić od razu większą porcję tej zapiekanki, bo rodzina nigdy nie będzie miała dość. Lasagne z cukinii na niczym nie traci przy odgrzewaniu, wręcz przeciwnie, jeszcze ładniej się przypieka, więc nie obawiaj się niedojedzonych resztek. 

Co przygotować z cukinii na obiad?

Największą popularnością cieszą się chyba placki z cukinii. Powstają z niewielu składników, a sposób przygotowania prawie każdy ma w małym palcu, bo prawie niczym nie różni się od przepisu na tradycyjne placki ziemniaczane. Wersja podstawowa to tylko starte warzywo, mąka, jajka, przyprawy. Do masy można dodać ser żółty, fetę, kurczaka, płatki owsiane, marchewkę, paprykę i wiele innych składników. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub pieczarkowym.

Nie można zapomnieć oczywiście o leczo. To świetne danie jednogarnkowe, które pomieści każdą ilość kabaczka. Można także przyrządzać dzięki cukinii inne gulasze wegetariańskie, na przykład z ciecierzycą, soczewicą lub boczniakami.

Poza tym cukinia jest świetną bazą wszelkich zapiekanek. Dobrze łączy się zarówno z ziemniakami, jak i makaronem lub ryżem. W naczyniu żaroodpornym mogą towarzyszyć jej takie składniki jak pierś kurczaka, mięso mielone, boczek, grzyby, bakłażan. Można zapiec ją z serem żółtym, fetą lub twarogiem (także wędzonym). Jeśli nie chce ci się układać warstw, nie musisz nawet kroić cukinii w plastry. Możesz ją zetrzeć na tarce, odcisnąć, zmieszać z ulubionymi dodatkami i masą śmietanowo-jajeczną. Wyjdzie wtedy coś na kształt gigantycznego omletu lub babki.  

Żeby danie pięknie się prezentowało, warto jednak poświęcić chwilę na krojenie cukinii. Zrobisz z niej płaty, które zastąpią makaron z tradycyjnych zapiekanek. I nie da się wybrać lepszej inspiracji niż lasagne. Letnie warzywo z pomidorowym sosem tworzy duet idealny, a wszystko cudownie łączy dobrze topiący się, kremowy ser.

Lasagne z cukinii – przepis

Składniki:

  • 4–5 szt. zielonej cukinii
  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 450 g mozzarelli
  • 350 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Sparz i obierz pomidory. Pokrój miąższ w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Umyj cukinie, odkrój wierzchołki. Potnij warzywo wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Najlepiej zrobić to za pomocą mandoliny, żeby porcje wyszły równe. Oprósz je lekko solą i odstaw. Kiedy puszczą wodę, osusz ręcznikiem papierowym. 
  3. Rozgrzej oliwę w garnku. Wrzuć cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszklą i uwolnią aromat, dodaj pomidory. Wsyp sól, pieprz i oregano. Smaż je, aż się częściowo rozpadną i odparuje z nich nadmiar wody. 
  4. Wymieszaj ricottę z jajkiem i parmezanem. Dodaj łyżkę posiekanej świeżej bazylii. Dopraw solą do smaku.
  5. Nasmaruj spód blachy lub naczynia żaroodpornego o wymiarach 33 x 23 cm sosem pomidorowym. Ułóż na nim plastry cukinii. Na to wyłóż nadzienie z ricotty. Posyp startą mozzarellą. Polej sosem. Powtarzaj warstwy, aż zużyjesz wszystkie składniki. Wierzch pokryj mozzarellą i dodatkowym parmezanem.
  6. Piecz lasagne z cukinii przez około 30 minut w 190°C. Pod koniec możesz przełożyć ją na wyższą półkę i włączyć opcję grill, żeby mocniej przypiec ser.
  7. Udekoruj zapiekankę świeżą bazylią i podawaj na ciepło.