Jeśli lubisz zasmażane buraczki, ten przepis również ci się spodoba. Pan Tomek nazywa te buraczki „skromną sałatką”, ale w prostocie tkwi siła. Oprócz standardowych składników takich jak olej, ocet (dla zachowania intensywnego koloru i na przełamanie smaku), używa on też naszej polskiej „bomby” smaku umami - poszukiwanego we wszystkich kuchniach. Dodatek kosztuje grosze i na pewno masz go już w swojej lodówce. Co to za składnik? O tym za moment.
Jak szybciej ugotować buraki?
O ile gotowanie ziemniaków to raptem kilkanaście minut, buraki potrafią mięknąć całą wieczność. Do tego przepisu nie używaj ugotowanych już, pakowanych próżniowo buraków. Zrób je jak pan Tomek, od zera. Do gotowania wybierz mniejsze, jędrne i twarde sztuki. Ugotują się szybciej niż ogromne bulwy. Czas gotowania skróci się dzięki dodatkowi cukru do wody. Wystarczy 1 łyżka, by doszły szybciej.
Nie obieraj buraków przed włożeniem do garnka. Gotuj je w mundurkach, jak młode ziemniaki. Dzięki temu będą smaczniejsze. Sprawdzaj co jakiś czas buraki za pomocą widelca. Przy wbijaniu powinno być czuć lekki opór. Buraki będziesz później ścierać i dusić przez 30 minut, więc ostatecznie zmiękną już w zalewie.
AdobeStock Konstantin divelook
Jak zrobić zalewę do sałatki z buraczków?
Tajnym składnikiem zalewy do buraczków Strzelczyka, czyli tym, który dodaje smaku, jest koncentrat pomidorowy. Możesz go dodać jak pan Tomek, razem z warzywami i dusić wszystko razem. Jeszcze więcej smaku z buraczków wydobędziesz, jeśli podsmażysz go najpierw na rozgrzanym oleju, a dopiero potem dodasz na patelnię cebulę i resztę składników.
Przepis na sałatkę z buraczków do słoików Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 3 kg buraków
- 600 g cebuli
- 3 marchewki
- 6 ząbków czosnku
- 120 ml octu spirytusowego 10%
- 150 ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka niejodowanej soli kamiennej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- pieprz do smak
Sposób przygotowania:
- Ugotuj buraki, ale nie do całkowitej miękkości. Widelec czy czubek noża powinien wchodzić z lekkim oporem. Zetrzyj je na dużych oczkach we wiórki. Zetrzyj też we wiórki marchewkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj czosnek.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj startą marchewkę, czosnek, koncentrat pomidorowy i tarte buraczki.
- Dodaj też cukier, sól, liści laurowe, ziele angielskie, olej i ocet. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 30 minut.
- Gorące buraczki przełóż do wyparzonych słoików, zakręć mocno i obróć do góry dnem. Gdy wystygną, przechowuj w chłodnym miejscu.
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).
Pan Tomek nie pasteryzuje buraczków do słoików, ale to ponad 3 kg przetworów. Jeśli obawiasz się, że się zepsują, możesz to szybko i prosto zrobić. Przełóż przestudzone przetwory do garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do wysokości 3/4 słoików, zagotuj i od chwili zagotowania gotuj pod przykryciem 15 minut, a następnie wystudź całkowicie w garnku.
















