Ostatnio na naszym kanale redakcyjnym widziałam przepis Ewy Wachowicz na siekane kotlety z kurczaka. Od razu przypomniał mi się przepis Tomasza Strzelczyka na równie smaczne wykorzystanie filetu z piersi kurczaka. Kucharz łączy mięso z kilkoma prostymi dodatkami i wyczarowuje danie godne mistrzów. Pełne smaku i aromatu, a prościutkie do zrobienia.

Jesienny obiad z filetu z kurczaka

Z fileta z piersi z kurczaka wcale nie musisz robić kotletów. Pokrój go na paski, połącz z dynią i pieczarkami, a uzyskasz pyszny, jesienny obiad. Całość podlana bulionem i śmietanką kremówką stworzy lekki sos, który idealnie połączy się z pieczonymi ziemniaczkami lub ugotowanym na sypko ryżem. Takie danie przygotujesz w kilku prostych krokach, a smak na pewno cię zaskoczy. Nie ma tu mowy o mdłej i nijakiej dyni. Tomasz Strzelczyk tak doprawia sos, że można go wyjadać łyżką prosto z patelni. Czosnek, zioła prowansalskie i chili nadają potrawie charakteru i wyrazu. Zrób koniecznie, póki dynia króluje na straganach.

Przepis na kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka 
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • kawałek dyni 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól i pieprz do smaku
  • papryczka chili

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kruczka pokrój w dość duże kawałki. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Gdy się roztopi, włóż na patelnię kurczaka i obsmaż go na złoto z dwóch stron. Przypraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec posyp mięso delikatnie mąką pszenną, podsmaż i zdejmij z patelni (dzięki temu nie będzie suche jak wiór).
  2. Cebule obierz i pokrój w piórka. Pieczarki umyj i oczyść. Pokrój je na grubsze plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj.
  3. Na patelnię przełóż cebulę, pieczarki i papryczkę chili. Wymieszaj całość i smaż przez kilka minut.
  4. Dynię hokkaido przekrój na pół. Wykorzystaj jedną połówkę, którą obierz ze skóry i usuń z niej pestki. Pokrój ją w większe kawałki. Dodaj ją do pieczarek i cebuli. Wymieszaj.
  5. Zalej całość bulionem, dodaj zioła prowansalskie oraz rozgnieciony czosnek (obrany ząbek czosnku rozgnieć końcówką noża i dodaj do sosu). Następnie wlej śmietankę kremówkę. Gotuj przez ok. 10 minut. Dodaj do warzyw usmażone wcześniej kawałki kurczaka, wymieszaj i posyp serem żółtym. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj. Kurczak w sosie świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków, ryżu lub makaronu.

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube