Tomasz Strzelczyk regularnie publikuje filmy, w których przygotowuje zarówno wytrawne, jak i słodkie propozycje, a każda z nich zachwyca wyglądem oraz smakiem. Ostatnio jednak powstał pewien wyjątek od tej reguły, czyli ciasto z zakalcem. Tomek Strzelczyk nie wstydził się jednak swojego błędu i wytłumaczył, co należało zrobić inaczej, aby tego uniknąć. Warto więc zobaczyć ten przepis, aby wyciągnąć z niego dobrą lekcję na przyszłość.

Cytrynowe ciasto z twarogiem i borówką

Jednym z najnowszych filmów na kanale Tomka Strzelczyka jest przepis na cytrynowe ciasto z twarogiem i borówkami amerykańskimi. Najpierw pokazał, aby utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, a potem dolać mokre składniki, czyli olej, mleko i zmielony twaróg. Do tego dorzucił jeszcze tylko startą skórkę z cytryny oraz trochę wyciśniętego z niej soku, a po połączeniu całości na jednolitą masę, wsypał mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do gotowego ciasta kucharz dorzucił borówki, a potem całość przelał do blachy wysmarowanej masłem. Na wierzch dodał jeszcze więcej borówek, wysypał trochę cukru i wstawił do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni.

Po około godzinie wyjął ciasto z piekarnika i od razu zauważył, że trochę opadło, ale dopiero po rozkrojeniu wypieku wszystko było jasne. Jak to określił sam Strzelczyk - jest to w połowie zakalec, ale w smaku petarda. Mimo tego, że ostatecznie wypiek nie był zły i obronił się smakiem, kucharz wytłumaczył, gdzie popełnił błąd, aby przestrzec swoich widzów. Zostało to docenione w komentarzach, bo wielu fanów pochwaliło Tomka Strzelczyka za dystans do siebie i podzielenie się z widzami nie do końca udanym efektem. Zobacz więc poniżej, na co zwrócić uwagę, aby nie otrzymać zakalca w swojej kuchni. 

Co zrobić, żeby uniknąć zakalca?

Ciasto z powyższego przepisu nie do końca wyszło, ponieważ borówki "przysiadły" na dno, a żeby taka historia się nie powtórzyła w waszych kuchniach, przed dodaniem owoców do ciasta, trzeba je przysypać mąką. Oprócz tego trzeba też pamiętać, żeby nigdy nie miksować składników zbyt długo i intensywnie, bo to również sprzyja powstawaniu zakalca. Wszystko dlatego, że podczas mocnego ubijania masa się bardzo napowietrza,  potem dodatkowo rośnie w piekarniku, a po wyjęciu z niego błyskawicznie opada i zamiast pięknego wypieku, wychodzi płaskie, oklapnięte i zbite ciasto.