Niektóre pozycje obiadowe nigdy się nie nudzą. Pewne świeże i kolorowe kompozycje warzywne, choć mogą wydawać się oklepane, nie tracą na popularności, bo zawsze uzupełniają kotlet o rześkie, słodko-kwaśne smaki. Ta szybka surówka z kapusty pekińskiej w niczym nie ustępuje tradycyjnym zestawom, a nawet wręcz przeciwnie – wygrywa z nimi dzięki nietypowemu dodatkowi. Płatki migdałowe zapewniają delikatną, orzechową słodycz i intrygujące chrupnięcie. Kremowy dressing z jogurtu naturalnego i odrobiny miodu genialnie wieńczy dzieło.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, żeby przyjemnie chrupała?
Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej już sama w sobie nieźle chrupie, bo białe trzonki łatwo nie ustępują pod zębami, dając tym samym kontrast dla miękkich, zielonych liści. Nie pozwól jej jednak zbyt długo leżeć przed podaniem, owszem, przegryzie się, ale też zmięknie od soli. Liczy się też, czym uzupełnisz prostą kompozycję. Możesz dodać na przykład:
- chrupiące warzywa – na przykład czerwona paprykę, marchewkę, rzodkiewkę, trzonki brokułów, surowy kalafior itd.,
- orzechy i nasiona – najlepiej prażone, wtedy zyskują chrupiącą „powłoczkę". Do kapusty pekińskiej świetnie pasują między innymi sezam, migdały lub orzeszki ziemne. Dla porcji zdrowia możesz dorzucić czarnuszkę lub siemię lniane.
- cebulę – surowa jest ostra w smaku, ale za to mocniej chrupie. Jeśli nie przeszkadza ci jej intensywność, pokrój ją w piórka i dorzuć do poszatkowanej kapusty.
- sól maldon – czyli w charakterystycznych płatkach. Nie dasz jej dużo, co najwyżej wykończysz nią surówkę, ale potrafi zrobić różnicę.
- twarde, kruche owoce – na czele z jabłkiem, ale sprawdzą się też na przykład gruszki, winogrona lub pestki granatu.
Surówka z kapusty pekińskiej z płatkami migdałów – przepis
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 jabłko
- 1 papryka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Umyj, osusz i poszatkuj kapustę, tak samo jak białą odmianę na tradycyjną surówkę coleslaw.
- Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Miąższ zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w słupki rozmiaru kawałków kapusty.
- Paprykę oczyść i potnij w kostkę lub paski.
- Upraż płatki migdałów ze szczyptą soli na suchej patelni. Powinny stać się chrupiące, lekko złociste. Uważaj, żeby zbyt mocno się nie zarumieniły. Wystudź.
- Wymieszaj składniki na sos do surówki z kapusty pekińskiej, czyli jogurt, miód i sok z cytryny.
- Połącz w salaterce kapustę, paprykę i jabłko. Polej sosem jogurtowym. Wymieszaj. Przed podaniem posyp prażonymi płatkami migdałów.
Taka szybka surówka z kapusty pekińskiej, choć nietypowa, równie dobrze sprawdzi się do kotletów mielonych, jak tradycyjna. Możesz też wykorzystać ją do kanapek, hamburgerów i hot dogów (także wegetariańskich).

















