Czym tak na dobrą sprawę są niezwykle popularne ostatnio żelki? Jeśli racjonalnie odpowiemy sobie na to pytanie, szybko stanie się jasne, że zrobienie ich w domu to nic trudnego!

A więc spieszymy z odpowiedzią: żelki to nic innego jak zagęszczone cukierki na bazie soku owocowego. Najbardziej naturalnym i najczęstszym zagęszczaczem tego rodzaju słodyczy jest powszechnie wykorzystywana przez nas w kuchni żelatyna. W czym zatem problem, żeby przyrządzić takie właśnie żelki u siebie w kuchni?

Jak zrobić domowe żelki?

Przygotowanie żelków w domu to żaden problem, nawet dla osób, które z domowymi słodyczami mają znikome doświadczenie. Żelkową pełnię szczęścia będzie można osiągnąć wówczas, gdy do cukru i żelatyny dodamy jeszcze domowy składnik, czyli sok owocowy własnej roboty. Malinowy, wiśniowy, truskawkowy – tutaj wybór zależy tylko od naszej własnej inwencji lub od tego, co właśnie zalega nam jeszcze w spiżarni z poprzedniego sezonu.

Pozostaje połączyć go z żelatyną, a następnie podgrzać pozostała jego część z cukrem, robiąc w ten sposób syrop. Potem jeszcze odrobina cierpliwości i gotowe! Szczegóły przepisu znajdziesz poniżej.

Przepis na domowe żelki

Składniki:

  • 30 g żelatyny 
  • 200 ml soku truskawkowego lub innego soku owocowego (najlepiej domowego)
  • 150 g cukru 
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • Gruby cukier lub skrobia kukurydziana do obsypania

Przygotowanie:

  1. Sok rozdziel na dwie części. Połowę wlej do miseczki i rozpuść w nim żelatynę.
  2. Drugą połowę soku wlej do rondla, dodaj do niego cukier. Wlej także pół łyżeczki soku z cytryny dla przełamania słodkiego smaku.
  3. Zagotuj zawartość rondla, doprowadź do wrzenia. Następnie wrzuć do środka żelatynę z sokiem i rozpuść ją w gorącym płynie. 
  4. Ciepły jeszcze płyn wlej do dowolnego naczynia – np. szklanej foremki. Odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.
  5. Po tym czasie wyłóż galaretkę z foremki i obtocz w grubym cukrze lub w skrobi ziemniaczanej (to podobny patent, którego używa się do produkcji tureckiego lokum)

Smacznego!

Czy domowe żelki są zdrowsze niż sklepowe?

Jedząc domowe żelki i podając je swoim pociechom koniecznie jednak pamiętaj o tym, że są one przynajmniej równie słodkie jak te sklepowe – świadczy o tym już sama ilość dodawanego cukru. 

Słodycz galaretki dodatkowo może „podbijać” słodszy sok owocowy – dlatego też w razie możliwości dopuszczalne jest zmniejszenie ilości cukru na rzecz odrobinę słodszego soku.

Stąd też stwierdzenie, że domowe żelki zawsze będą zdrowsze niż te ze sklepu będzie jednak grubą przesadą. Co do jednego można być jednak pewnym – taki własny smakołyk na pewno nie będzie zawierał żadnych sztucznych barwników!