Moje dzieci nie chcą jeść dorsza, łosoś „odstrasza” ich kolorem, więc notorycznie poszukuję ciekawych ryb, które zaskoczą je smakiem (bo to nieprawda, że każda ryba smakuje tak samo). Ostatnio trafiłam na ciekawą rybę i choć jej nazwa niewiele mi mówiła, to w smaku może stawać w szranki z dorszem czy sandaczem. Jej delikatne i zwarte mięso smakuje genialnie usmażone na patelni. Ta ryba to trewal.
Co to za ryba trewal?
Jeśli nigdy nie słyszałeś tej nazwy, to nic się nie martw. Zaraz ci wyjaśnię co to za ryba i co można z niej zrobić. Trewal to morska ryba, która ceniona jest za maślane i smaczne mięso. Choć w Polsce nie jest popularny, to na świecie jest dość często jadany. W Chile i Argentynie filety trewala podawane są smażone, grillowane lub jako składnik dań jednogarnkowych. W Azji często smażone są na głębokim tłuszczu. W Polsce najłatwiej dostać jego wędzoną wersję lub mrożone filety.
Jak smakuje trewal i jak go przyrządzić?
Smak tej ryby porównywany jest najczęściej do dorsza, choć jest zdecydowanie łagodniejszy, bardziej maślany i delikatny. Trewal ma białe mięso, zwarte i, co najważniejsze, z niewielką ilością ości. Te, które w nim znajdziesz, będą duże i łatwo je usuniesz, dlatego ta ryba jest chętnie jedzona przez dzieci oraz dorosłych, którzy nie lubią ich wyciągać z talerza.
Treawal świetnie nadaje się do smażenia na maśle. Nie rozpada się na patelni, nie chłonie tłuszczu jak gąbka i nie śmierdzi rybą. Wystarczy zaledwie kilka minut z każdej strony, by mieć filety gotowe do jedzenia. Możesz go również upiec w piekarniku (dobrze łączy się ze świeżymi ziołami) lub dusić w sosie. W każdej wersji sprawdza się idealnie. A jeśli uda ci się kupić jego wędzoną wersję (kiedyś widziałam ją w Kauflandzie), to zrób z niej pastę, w sam raz na kanapki, jako ciekawa odmiana dla masła czy serków.
Przepis na smażonego trewala
Składniki:
- 4 filety trewala (świeże lub całkowicie rozmrożone)
- sok z połówki cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 szklanka mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mrożone filety dokładnie rozmroź i odciśnij na ręczniku kuchennym. To ważne, by ryba wyszła chrupiąca.
- Dopraw je sokiem z cytryny, solą i pieprzem z dwóch stron. Odstaw na 10 minut.
- Filety obtocz w mące z obu stron tak (nadmiar mąki strząśnij).
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim filety przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
- Odsącz je na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.
A jeśli szukasz innych ciekawych ryb, koniecznie zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam wiele kulinarnych inspiracji.
















