Tatar to nieodłączny element wielu imprez i rodzinnych spotkań przy stole, ale nie każdy potrafi zrobić go tak, żeby rozpływał się w ustach. Tutaj ważne jest nie tylko dobre mięso (choć to oczywiście podstawa), ale także kilka dodatków, dzięki którym wołowina nabiera lepszego smaku i aksamitnej konsystencji. Magda Gessler zawsze dodaje do mięsnej masy pewien dodatek i to właśnie dzięki niemu uzyskuje perfekcyjnego tatara. Zobacz, o czym mowa i wypróbuj ten trik, a efekt cię zachwyci.

Jak zrobić tradycyjny tatar? Wykorzystaj trik Magdy Gessler

Przepis na tatar wołowy niby jest banalnie prosty, ale można w nim popełnić kilka błędów. Pierwszy z nich to zbyt mocne mielenie mięsa w maszynce. Zamiast tego zdecydowanie lepiej więc drobniutko posiekać wołowinę ostrym nożem, a w ostateczności można użyć maszynki, ale z sitkiem o dużych oczkach.  

Drugą ważną sprawą jest wyrabianie mięsa. Wiele osób po prostu miesza rozdrobnioną wołowinę z przyprawami i dodatkami, a potem od razu podaje tatar na stół, a to niestety za mało. Magda Gessler radzi, aby wyrabiać mięso w dłoniach, dolewając do niego powoli olej i dodając żółtka jaj.

Oprócz tych klasycznych dodatków, restauratorka stosuje jeszcze 1 trik, czyli dolewa bardzo zimną wodę do wyrabiania wołowiny. Choć niektórym może się to wydawać dziwne, to właśnie ten dodatek decyduje o finalnej konsystencji tatara. Wszystko dlatego, że spulchnia ona mięso, ułatwia jego wyrabianie i dodatkowo pomaga podtrzymać jego czerwony kolor. 

Przepis na tatara Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej,
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego,
  • pół szklanki zimnej wody mineralnej,
  • 4 żółtka jaj + 2 do dekoracji,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo: drobno posiekana cebula i czarne oliwki.

Przygotowanie:

  1. Polędwicę wołową bardzo drobno posiekaj lub zmiel w maszynce.
  2. Następnie wyrabiaj ją dłońmi, dodając kolejno po jednym żółtku oraz wlewając olej i zimną wodę mineralną.
  3. Na koniec dopraw całość solą z pieprzem i dalej wyrabiaj do momentu, aż mięso stanie się idealnie aksamitne. 
  4. Gotowy tatar podziel na porcje i każdą z nich ładnie ułóż na talerzu lub półmisku.
  5. Na środku każdej porcji tatara zrób wgłębienie i umieść tam żółtka jaj. Jako dekoracji użyj też posikanej cebulki i czarnych oliwek.