Zmiękczanie wołowiny sodą to technika, która przydaje się zwłaszcza do smażenia mięsa w wysokiej temperaturze. To podczas krótkiej i gwałtownej obróbki cieplnej potrafi ono stracić większość soków.

Jeśli więc przyrządzasz dania kuchni azjatyckiej z woka metodą stir fry, takie jak yaki udon z wołowiną lub makaron chow mein, najpierw odpowiednio przygotuj mięso. Nie wystarczy niedbale posypać go sodą przed wrzuceniem na patelnię. Bardzo ważne jest, kiedy i w jaki sposób ją dodasz. Inaczej zostawi gorzkawy posmak. Trik przyda się także do obsmażenia wołowiny na gulasz. 

Po co dodawać sodę do wołowiny?

Soda oczyszczona podnosi poziom pH (czyli zmienia odczyn na zasadowy) na powierzchni surowego mięsa, przez co utrudnia wiązanie się białek. Dzięki temu kąski nadmiernie się nie skurczą podczas obróbki, a ich soki zostaną w środku.

Efektem jest delikatna, aksamitna, krucha wołowina. Idealna do dań, gdzie odgrywa główną rolę, takich jak stir fry z ryżem, makaronem udon lub ryżowymi wstążkami. Technika przyda się też podczas smażenia mięsa, które trafia później do sosu, na przykład gdy pichcisz boeuf strogonow. Niektórzy dodają także sodę do wołowiny mielonej, przed przyrządzeniem klasycznych burgerów.

Niestety zasadowy składnik, który znasz przede wszystkim z przepisów na ciasta, zostawia czasem charakterystyczny, metaliczny, jakby chemiczny posmak. Nie dodawaj go więc prosto do marynaty, inaczej trafi razem z mięsem na patelnię lub do garnka i już się go nie pozbędziesz. Sprawdź poniżej, jak prawidłowo wykorzystać sodę do zmiękczenia wołowiny.

Jak zmiękczyć wołowinę za pomocą sody oczyszczonej?

Zamiast dodawać sodę do wołowiny razem ze składnikami marynaty (na przykład sosem sojowym, olejem sezamowym, pastą imbirowo-czosnkową), które potem będą częścią końcowego dania, wykorzystaj ją na jeszcze wcześniejszym etapie przygotowania. Oto, jak uzyskać najlepszy efekt:

  1. Pokrój wołowinę w plastry lub paski i włóż ją do szklanej miski. Sodę możesz dodawać na przykład do takich kawałków jak rozbratel, antrykot, karczek lub szponder
  2. Rozmieszaj 1/2 łyżeczki sody z 1 łyżką wody (to porcja na 225 g mięsa, dostosuj proporcje do swoich potrzeb).
  3. Wlej wodę z sodą do mięsa. Dokładnie wymieszaj, tak żeby pokryć wszystkie kawałki mięsa.
  4. Odstaw wołowinę na co najmniej 30 minut, żeby wchłonęła sodę. 
  5. Wypłucz mięso w zimnej wodzie. Powtórz tę czynność kilkukrotnie, żeby pozbyć się niechcianego smaku. Soda zdążyła już wpłynąć na strukturę wołowiny, sama w sobie na powierzchni mięsa nie będzie już potrzebna.
  6. Dokładnie osusz mięso ręcznikiem papierowym. Teraz jest gotowe, żeby je marynować w ulubionych składnikach, a potem smażyć. Możesz teraz przyrządzić na przykład sałatkę z młodych ziemniaków z wołowiną lub tacos z wołowiną i papryką.

Źródło: youtube.com/@eliasfamilykitchen4588