Do tej ryby nie trzeba się długo przekonywać. Już po pierwszym kęsie poczujesz, że jesz coś wyjątkowego. Jej delikatny, niemal maślany smak zdecydowanie odróżnia ją od suchego dorsza czy drogiego łososia. Gdy podałam ją po raz pierwszy na stół, od razu wiedziałam, że będzie hitem. Dzieci zjadły w try miga, pytając, co to za pyszna rybka. A ta ryba to sola.
Co to za ryba sola?
Sola to typowa płastuga, czyli ryba o spłaszczonym, owalnym kształcie (podobnie jak turbot czy flądra). Zamieszkuje Atlantyk i Morze Śródziemne. Jest bardzo ceniona w europejskiej kuchni za swój niecodzienny smak. We Francji podawana jest smażone na maśle z natką i cytryną (Sole Meunière), w Belgii i Wielkiej Brytanii najczęściej jest duszona lub smażona na patelni. W Polsce nie jest zbyt popularna. Jeśli chcesz ją kupić, szukaj jej pod nazwą łacińską Solea solea. To ważne, bo często jest mylona lub zamieniana na tańszą limandę. Ta druga jest również smaczna, ale mniej delikatna i soczysta niż sola, a także sporo tańsza.
Jak smakuje ryba sola?
Ryba sola słynie ze swojego delikatnego, łagodnego smaku. Uznawana jest za jedną z najbardziej wykwintnych ryb na świecie. Ma białe, chude i jędrne mięso, które nie rozpada się łatwo na patelni. Ugotowane natomiast łatwo rozdziela się na płaty. Jednak jedną z największych jej zalet jest brak małych ości, a duże usuniesz niemal jedną ręką. Sprawia to, że jest to ryba, którą chętnie jedzą dzieci i osoby, które nie lubią dłubaniny przy stole. Sola niemal w ogóle nie śmierdzi rybą. Pachnie neutralnie, morsko, więc nie musisz mieć obaw, że po jej smażeniu trzeba będzie wietrzyć całe mieszkanie.
Jak podawać solę?
Sola nie potrzebuje długiego smażenia czy pieczenia. Wystarczy krótkie obsmażenie jej na patelni i proste dodatki, by podkreślić jej smak. Najczęściej podaje się ją:
- smażoną na maśle. Całą rybę lub filety obtocz w mące i usmaż na maśle, aż się zezłoci.
- pieczoną w papilotach. Dopraw ją ziołami, dodaj do niej masło i warzywa, zawiń w papiloty z papieru do pieczenia.
- gotowaną na parze. Wystarczy kilka minut, by była idealnie soczysta. Podaj ją z sosem cytrynowym lub holenderskim.
Przepis na rybę solę po francusku
Składniki:
- 2 filety z soli
- sól i pieprz do smaku
- 80 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekana
- do podania: cytryna
Sposób przygotowania:
- Filety soli osusz na ręczniku papierowym. Przypraw je solą i pieprzem z obu stron i odstaw na 3-4 minuty.
- Przyprawione filety namocz w mleku, a następnie obtocz w mące.
- Na patelni roztop 50 g masła i smaż na nim rybę przez ok. 10 minut. W połowie smażenia obróć ją na drugą stronę.
- Pozostałe masło roztop w rondelku. Rybę zdejmij z patelni, posyp natką pietruszki i polej masłem. Podawaj z kawałkami cytryny.
Adobe Stokc, Marco Mayer
















