Tureckie desery to przede wszystkim chałwa, baklawa, czy lokum. Wszystkie bardzo słodkie i bardzo sycące. Nie da się zjeść więcej, niż 1 kawałka, bo można się zasłodzić. W tym roku spędziłam wakacje w Turcji i miałam możliwość posmakować ichnich specjałów do woli, bo serwowali je codziennie. Starałam się spróbować wszystkiego po trochu, ale szczególną uwagę zwrócił nietypowy deser, który wyglądał trochę jak kwiaty, a trochę jak ryżowy papier. Po 1 kęsie wiedziałam, ze to mój faworyt i od tego czasu jadłam po każdym obiedzie. Nie byłabym sobą, gdybym się nie dowiedziała co to jest i jak się go robi.
Güllaç (gullac), czyli mleczny deser postny
Troche poczytałam o tym deserze i okazuje się, że ma on swoją długą tradycję.
Nazwa güllaç pochodzi od zestawienia słów "güllü" (róże) i "aş" (jedzenie). Początkowo güllaç był strawą dla najuboższych, którzy robili sobie zapasy z najprostszych składników zapieczonych w cienkie, nadające się do długiego przechowywania placki. Ponieważ jednak same placki były bardzo suche, przed jedzeniem namaczało się je w mleku i cukrze, co oprócz smaku dodawało im także składników odżywczych. Po pewnym czasie potrawa została wzbogacona o wodę różaną oraz bakalie i w takiej formie trafiła na dwór sułtana stając się wykwintnym deserem.
Cieniutkie płatki ciasta gullac robione są ze skrobi kukurydzianej i mąki, które następnie zamacza się w mocno słodzonym mleku, układa warstwami i przekłada drobno pokruszonymi orzechami lub migdałami. Wodę różną można dodać do mleka dla wzbogacenia smaku i aromatu, ale nie jest niezbędna.
Güllaç jest potrawą najczęściej jedzoną w czasie intensywnego postu Ramazan, a dzięki temu, że podaje się mocno schłodzony, jest dobrym deserem na upały.
To prosty deser, ale znalezienie płatów gullac może być wyzwaniem. Ja czasami zatepuję je papierem ryżowym, który tak samo nasączam i przekładam składnikami, jednak z płatami gullac smakuje dużo lepiej (można je zamówić przez Imternet, albo przywieźć zapas z wakacji, jak ja to zrobiłam)
Składniki:
- 6-8 płatów ciasta gullac
- 1 litr tłustego mleka,
- 300 g cukru (jeśli wolisz mniej słodki deser, możesz zmniejszyć ilość cukru)
- 1 laska wanilii,
- 1 łyżka wody różanej,
- 150-200 g orzechów włoskich, migdałowych, laskowych lub pistacji
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Wlej do rondelka mleko, wsyp cukier, dodaj wydrążone ziarenka wanilii i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- Zdejmij mleko z ognia, dodaj wodę różaną i całość zamieszaj.
- Orzechy drobno posiekaj, lub zmiel.
- Na dno formy wlej kilka łyżek mleka.
- Rozłóż pierwszą warstwę płatów ciasta i polej ciepłym mlekiem tak, aby zmiękły i dobrze nasiąkły.
- Posyp zmielonymi orzechami i przykryj kolejnymi dwoma płatami. Ponownie zalej mlekiem żeby płaty zmiękły.
- Znów posyp orzeszkami i połóż ostatnie 2 warstwy płatów, które zalej pozostałym mlekiem.
- Tak przygotowany deser schładzaj w lodówce. Najlepszy jest następnego dnia.
- Podawaj posypane orzeszkami, oraz ulubionymi owocami.
GettyImages, Gulsen Ozcan

















