Tiramisu z płatków owsianych i chia smakuje łudząco podobnie do klasycznego włoskiego deseru, ale oferuje więcej błonnika. W dodatku mogą je jeść bez obaw osoby z nietolerancją glutenu, bo biszkopty lady fingers zastąpiły sycące i odżywcze płatki.
Nie ma tu żadnego jajka, więc nie trzeba mozolnie kręcić w kąpieli wodnej kremu zabaglione ani bać się surowych żółtek. Owsiane tiramisu sprawdzi się nie tylko na podwieczorek, ale także na śniadanie.
Nowoczesne wariacje na temat tiramisu
Tiramisu doczekało się wielu różnych wariantów, ale jako że potrzeba jest matką wynalazków, wśród modyfikacji przepisów znajdziesz desery wpasowujące się w różne diety. Możesz na przykład przyrządzić fit tiramisu z waflami ryżowymi zamiast biszkoptów albo zamienić mascarpone na zdrowy, białkowy jogurt i przygotować skyramisu.
Ciekawym pomysłem na ogranie klasycznego włoskiego deseru nieco inaczej jest zabawa formą. Zamiast układać warstwy, możesz przygotować kulki tiramisu, które świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na przyjęcie. Takie kawowe pralinki warto też zapakować w celofan i sprezentować ukochanej osobie.
Intensywny smak kawy i delikatność mascarpone nie każdemu jednak wystarczą. Niejeden przepis próbuje wzbogacać włoski deser o zupełnie nowe składniki, takie jak truskawki lub pistacje. Spotkasz się na przykład z takimi wariacjami smakowymi jak tiramisu cytrynowe. A wśród wszystkich tych modyfikacji kryje się jeszcze jedna – smakołyk pełen błonnika, który przyrządzisz w pucharku lub słoiczku. Sprawdź więc poniżej, jak zrobić tiramisu z płatków owsianych i chia.
Tiramisu z płatków owsianych i chia – przepis
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki nasion chia
- 1/4 szklanki kakao
- 80 ml kawy espresso
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki syropu klonowego (+2 łyżki do kremu)
- 200 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki masła orzechowego
- dodatkowe kakao do posypania
Przygotowanie:
- Wsyp do miski płatki owsiane, nasiona chia i kakao. Zalej składniki świeżo zaparzoną kawą, syropem klonowym i mlekiem (możesz wykorzystać produkt pochodzenia zwierzęcego lub napój roślinny, na przykład owsiany lub kokosowy). Wymieszaj.
- Odstaw płatki do napęcznienia. Możesz przygotować je dzień wcześniej, a deser skomponować następnego dnia, tak jak w przypadku nocnej owsianki.
- Wymieszaj serek mascarpone z jogurtem, masłem orzechowym i syropem klonowym na jednolity krem.
- Wyłóż napęczniałe płatki z chia i kakao do pucharka, szklaneczki lub słoiczka. Wyrównaj wierzch. Na szczycie rozsmaruj krem z masarpone. Posyp deser kakao.
Jak podkręcić owsiane tiramisu?
Podczas przyrządzania klasycznego włoskiego deseru biszkopty zanurza się w ponczu z kawy i aromatycznego alkoholu, takiego jak marsala, ciemny rum, amaretto lub likier kawowy. Jeśli masz ochotę, możesz dodać odrobinę trunku też do swojej owsianki tiramisu lub wykorzystać na przykład esencję migdałową dla podkręcenia smaku.
Dobrym pomysłem jest wykończenie pucharka posiekanymi orzechami, które dobrze komponują się zarówno z płatkami osianym i chia, jak i kakao. Użyj na przykład pekanów lub orzechów laskowych. Do dekoracji oprócz kakao przydadzą się też wiórki białej lub gorzkiej czekolady.
Źródło: youtube.com/@SchnelleRezepte88


















