Placek z truskawkami to ten deser, który na samą myśl przywodzi beztroskie lata dziecięce, kiedy babcia na każdy weekend piekła to cudo, a każdy czekał na swój kawałek. Mięciutkie, delikatne, ze świeżymi truskawkami i pyszną, chrupiącą kruszonką na górze. Zamiast więc wymyślać skomplikowane przepisy, sięgnij po sprawdzony babciny przepis i serwuj to ciasto przez cały sezon na truskawki. Właśnie teraz smakuje najlepiej.
Placek z truskawkami - proste składniki
Składniki idealne na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm. W tym przepisie nie ma masła ani margaryny, w zamian za to dodaje się olej. Reszta składników to mąka, jajka, cukier i truskawki. Nic skomplikowanego, a efekt końcowy zachwyci każdego.
- 270 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 100 ml oleju
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropli esencji waniliowej
- 0,5 kg truskawek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Przygotowanie ciasta z truskawkami na oleju
- Truskawki umyj w szypułkach, następnie osusz, usuń szypułki i pokrój na mniejsze części.
- Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki włóż do miski i ugniataj dłońmi, aż masło się roztopi, połączy z cukrem i mąką i powstaną charakterystyczne grudki kruszonki. Odstaw do lodówki i zrób ciasto.
- Do miski wbij całe jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i esencję waniliową i ubijaj na najwyższych obrotach na puszystą masę.
- Następnie dodaj olej i miksuj tylko do połączenia składników na najniższych obrotach miksera.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Składniki sypkie przesiej do miski z masą i wymieszaj delikatnie łopatką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto, a na nim ułóż pokrojone truskawki.
- Następnie całość posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Piecz przez 35-45 minut w temperaturze 180 °C ( do suchego patyczka).
- Ciasto wyjmij od razu po upieczeniu i ostudź na kratce.
Jak można zmodyfikować przepis?
Kiedy skończą się truskawki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić je innymi sezonowymi owocami. Maliny, śliwki, morele, wiśnie, borówki - każde owoce będą pasować do tego przepisu. Można też pominąć esencję waniliową, sam cukier waniliowy nada ciastu piękny aromat.
Żeby ciasto było bardziej wilgotne można dodać do niego 3-4 łyżki jogurtu greckiego, albo naturalnego.
Przed ułożeniem owoców na cieście oprószyć je mąką, dzięki czemu nie opadną na dno blachy i ciasto będzie mogło porządnie dopiec się od spodu.


















