Placek z truskawkami to ten deser, który na samą myśl przywodzi beztroskie lata dziecięce, kiedy babcia na każdy weekend piekła to cudo, a każdy czekał na swój kawałek. Mięciutkie, delikatne, ze świeżymi truskawkami i pyszną, chrupiącą kruszonką na górze. Zamiast więc wymyślać skomplikowane przepisy, sięgnij po sprawdzony babciny przepis i serwuj to ciasto przez cały sezon na truskawki. Właśnie teraz smakuje najlepiej.

Placek z truskawkami - proste składniki

Składniki idealne na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm. W tym przepisie nie ma masła ani margaryny, w zamian za to dodaje się olej. Reszta składników to mąka, jajka, cukier i truskawki. Nic skomplikowanego, a efekt końcowy zachwyci każdego.

  • 270 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie ciasta z truskawkami na oleju

  1. Truskawki umyj w szypułkach, następnie osusz, usuń szypułki i pokrój na mniejsze części.
  2. Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki włóż do miski i ugniataj dłońmi, aż masło się roztopi, połączy z cukrem i mąką i powstaną charakterystyczne grudki kruszonki. Odstaw do lodówki i zrób ciasto.
  3. Do miski wbij całe jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i esencję waniliową i ubijaj na najwyższych obrotach na puszystą masę.  
  4. Następnie dodaj olej i miksuj tylko do połączenia składników na najniższych obrotach miksera.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
  6. Składniki sypkie przesiej do miski z masą i wymieszaj delikatnie łopatką.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Wylej ciasto, a na nim ułóż pokrojone truskawki.
  9. Następnie całość posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
  10. Piecz przez 35-45 minut w temperaturze 180 °C ( do suchego patyczka).
  11. Ciasto wyjmij od razu po upieczeniu i ostudź na kratce.

Jak można zmodyfikować przepis?

Kiedy skończą się truskawki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić je innymi sezonowymi owocami. Maliny, śliwki, morele, wiśnie, borówki - każde owoce będą pasować do tego przepisu. Można też pominąć esencję waniliową, sam cukier waniliowy nada ciastu piękny aromat.
Żeby ciasto było bardziej wilgotne można dodać do niego 3-4 łyżki jogurtu greckiego, albo naturalnego.
Przed ułożeniem owoców na cieście oprószyć je mąką, dzięki czemu nie opadną na dno blachy i ciasto będzie mogło porządnie dopiec się od spodu.