Są takie dania, które na pierwszy rzut oka wyglądają jak coś zupełnie innego, niż wskazuje na to ich rzeczywisty skład. Jednym z takich przykładów jest bohater dzisiejszego tekstu, bo na talerzu wygląda zupełnie jak jajecznica, ale jego smak jest inny i nie ma tam ani grama jajka. Główny składnik to produkt z warzywniaka, a do niego nie trzeba już zbyt wielu dodatków. Zobacz ten nietypowy, choć banalnie prosty przepis, a potem zaskocz nim swoich domowników. 

Wyjątkowy zamiennik jajecznicy

W sieci coraz popularniejsza staje się tofucznica ze szczypiorem, czyli wegański zamiennik jajecznicy na bazie rozgniecionego tofu. My jednak trafiliśmy ostatnio na coś jeszcze ciekawszego, czyli kalafior z boczkiem, który na pierwszy rzut oka również wygląda jak smażone na masełku jajka. Jego smak jest jednak zupełnie inny, bo ugotowanego kalafiora rozgniata się z dodatkiem masła i przypraw, a w tym koniecznie kurkumy, która nadaje całości żółtego "jajecznego" koloru. Na to idzie już tylko podsmażony na chrupko boczek i genialne danie jest gotowe. 

Tak przygotowana "jajecznica z kalafiora" genialnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i lunch do pracy. Możesz podawać taki przysmak jako dodatek do kotleta czy ryby, zamiast klasycznego puree ziemniaczanego. Może być to jednak również samodzielne danie, bo ugotowany kalafior sam w sobie sprawi, że długo będziesz najedzony, a rumiany, podsmażony boczek jeszcze bardziej podbije sytość całego posiłku. Zobacz poniżej dokładny przepis na to danie i obejrzyj krótkie wideo, na którym autorka pokazuje, jak zrobić takie kalafiorowe puree krok po kroku.

"Jajecznica" z kalafiora - przepis

Składniki:

  • 250 g kalafiora,
  • 50 g boczku,
  • 25 g masła,
  • sól i pieprz do smaku oraz kurkuma dla koloru,
  • opcjonalnie: świeży koperek do posypania.

Przygotowanie:

  1. Kalafior ugotuj w osolonej wodzie jak zwykle. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na suchej patelni, aż wytopi się z niego cały tłuszcz, a mięso stanie się chrupiące i rumiane. 
  2. Ugotowany kalafior dokładnie odcedź, a następnie rozgnieć widelcem z dodatkiem masła. Tak przygotowane puree dopraw do smaku i dodaj kurkumę, aby całość nabrała lekko żółtego koloru. 
  3. Kalafiora wyłóż na talerz i podaj z chrupiącymi kawałkami boczku. Opcjonalnie posyp całość posiekanym świeżym koperkiem. Podawaj solo lub jako dodatek do obiadu.

Źródło: Facebook KetoGar