Sam przepis na leczo jest dość prosty, ale nie każdy potrafi zrobić do tak, aby po zamknięciu w słoikach danie długo stało i nie traciło swojego smaku oraz aromatu. Tomek Strzelczyk ma na to prosty sposób. Zobacz, jak przygotowuje on swoje przetwory na zimę i trzymaj się jego wskazówek, a wtedy twoje leczo w słoikach zachowa wszystko, co w nim najlepsze i to aż do zimy.

Jak zrobić leczo do słoików?

Tomasz Strzelczyk dba o to, aby przelewać leczo do słoików od razu, na gorąco, a następnie mocno zakręcać wieczka. To jednak wciąż za mało, aby przetwory stały przez całą zimę. Niezbędna jest także pasteryzacja, a Strzelczyk wybiera tę na morko, czyli w garnku, wyłożonym ściereczką.

Takie leczo w słoikach trzeba pasteryzować przez około 15-20 minut, a po tym czasie koniecznie należy dopilnować 1 rzeczy. Chodzi tu o to, że gorące zapasteryzwane słoiki trzeba od razu ustawić do góry dnem i pozostawić je tak do całkowitego wystygnięcia. Dopiero wtedy można je przenosić do piwnicy czy spiżarni, a wtedy z pewnością przetrwają przez długie miesiące i nic się nie zepsuje. 

Leczo w słoikach na zimę - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 1,5 kg kolorowej papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 ostre papryczki
  • 1 łyżka mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie podsmaż ją w garnku na odrobinie oleju. Dorzuć kminek, czerwoną paprykę oraz pieprz z solą i smaż całość, aż cebulka zmięknie i lekko się zarumieni. 
  2. W międzyczasie pokrój cukinie, a potem dorzuć ją do garnka z cebulką i kontynuuj smażenie.
  3. Papryki oczyść z pestek i pokrój w paseczki. Posiekaj też drobno ostre papryczki i wszystko dodaj do garnka.
  4. Pomidory dokładnie umyj, odkrój twarde szypułki i rozdrobnij miąższ. Gdy papryka zmięknie, dodaj do garnka pomidory z puszki oraz te świeże, pokrojone.
  5. Leczo gotuj przez około 20 minut aż wszystkie warzywa zmiękną, a pomidory stworzą gęsty sos. W międzyczasie koniecznie spróbuj potrawy i dopraw ją łyżką cukru.
  6. Gorące leczo przelej do słoików i szczelnie zakręć wieczka. Tak przygotowane leczo w słoikach pasteryzuj w garnku przez 15-20 minut.
  7.  Po tym czasie ostrożnie wyciągnij słoje i ustaw je do góry dnem. Tak pozostaw je do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy przenoś przetwory do spiżarni. 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

GettyImages, alpaksoy