Szukasz sprawdzonego przepisu na zimowy dodatek, która zaskoczy gości, a nawet teściową? Strzelczyk dzieli się swoim niezawodnym przepisem na sałatkę, która z pewnością podbije twoje serce (bo moje już zdobyła). Przygotuj wszystkie sezonowe świeże warzywa i działaj. Nie ma prostszego przepisu.
Składniki i przygotowanie
Zanim zaczniesz, przygotuj czyste, wysterylizowane słoiki. Możesz wyparzyć je w zmywarce lub na sucho w piekarniku. Następnie zbierz wszystkie warzywa i potrzebne składniki. Kolejne kroki podpowie ci już sam Strzelczyk.
Składniki na sałatkę do słoików od Tomka Strzelczyka
- 3 ogórki
- 3 marchewki
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 cebule (jedna duża, druga mała lub dwie średnie)
- 1 duża czerwona papryka (albo 2 mniejsze)
- 1 papryczka chili (z pestkami, dla ostrości)
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- około 0,5 kg białej kapusty
Marynata
- 2 czubate łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
- 2 łyżki cukru
- 200 ml oleju słonecznikowego
Dodatki do słoika
- 1 łyżkę stołową octu 10%
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa pokrój i wrzuć do dużej miski. Ogórki w grubsze plasterki, cebulę w piórka, a resztę dowolnie. Pamiętaj, aby papryczkę chili dodać razem z pestkami, bo to one odpowiadają za pikantność.
- Gdy wszystkie warzywa są już w misce, czas na marynatę: Wszystkie składniki dodaj do miski z warzywami i dokładnie wyrób, tak aby marynata pokryła je wszystkie.
- Tak przygotowaną sałatkę odstaw na minimum dwie godziny. W tym czasie warzywa puszczą soki, które będą najważniejsze dla smaku i konserwacji.
- Po dwóch godzinach sałatka jest gotowa do przekładania do słoików. Upewnij się, że słoiki są czyste i suche. Nie wylewaj soku, który zebrał się na dnie miski. Wlej go do słoików razem z warzywami.
- Dodaj wszystkie dodatki.
- Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, aby pokrywki mogły szczelnie przylegać, a następnie mocno je zakręć.
- Przed pasteryzacją włóż na dno garnka ściereczkę, aby słoiki nie stykały się bezpośrednio z dnem.
- Włóż słoiki i zalej wodą tak, aby pokryła je w całości.
- Od momentu zagotowania wody pasteryzuj przez 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i odwróć je do góry dnem. Pozostaw je tak, aż całkowicie ostygnął.
- Następnie odwróć je z powrotem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
















