Szukasz sprawdzonego przepisu na zimowy dodatek, która zaskoczy gości, a nawet teściową? Strzelczyk dzieli się swoim niezawodnym przepisem na sałatkę, która z pewnością podbije twoje serce (bo moje już zdobyła). Przygotuj wszystkie sezonowe świeże warzywa i działaj. Nie ma prostszego przepisu.

Składniki i przygotowanie

Zanim zaczniesz, przygotuj czyste, wysterylizowane słoiki. Możesz wyparzyć je w zmywarce lub na sucho w piekarniku. Następnie zbierz wszystkie warzywa i potrzebne składniki. Kolejne kroki podpowie ci już sam Strzelczyk.

Składniki na sałatkę do słoików od Tomka Strzelczyka

  • 3 ogórki
  • 3 marchewki
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 cebule (jedna duża, druga mała lub dwie średnie)
  • 1 duża czerwona papryka (albo 2 mniejsze)
  • 1 papryczka chili (z pestkami, dla ostrości)
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • około 0,5 kg białej kapusty

Marynata

  • 2 czubate łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml oleju słonecznikowego

Dodatki do słoika

  • 1 łyżkę stołową octu 10%
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa pokrój i wrzuć do dużej miski. Ogórki w grubsze plasterki, cebulę w piórka, a resztę dowolnie. Pamiętaj, aby papryczkę chili dodać razem z pestkami, bo to one odpowiadają za pikantność.
  2. Gdy wszystkie warzywa są już w misce, czas na marynatę: Wszystkie składniki dodaj do miski z warzywami i dokładnie wyrób, tak aby marynata pokryła je wszystkie.
  3. Tak przygotowaną sałatkę odstaw na minimum dwie godziny. W tym czasie warzywa puszczą soki, które będą najważniejsze dla smaku i konserwacji.
  4. Po dwóch godzinach sałatka jest gotowa do przekładania do słoików. Upewnij się, że słoiki są czyste i suche. Nie wylewaj soku, który zebrał się na dnie miski. Wlej go do słoików razem z warzywami.
  5. Dodaj wszystkie dodatki.
  6. Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, aby pokrywki mogły szczelnie przylegać, a następnie mocno je zakręć.
  7. Przed pasteryzacją włóż na dno garnka ściereczkę, aby słoiki nie stykały się bezpośrednio z dnem.
  8. Włóż słoiki i zalej wodą tak, aby pokryła je w całości.
  9. Od momentu zagotowania wody pasteryzuj przez 10 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i odwróć je do góry dnem. Pozostaw je tak, aż całkowicie ostygnął.
  11. Następnie odwróć je z powrotem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.